În perioada 14-18 iunie 2021, Centrul organizează proiectul cultural „Laboratorul de Arta Actorului” coordonat de regizorul Victor Ioan Frunză. Proiectul teatral face parte din Programul de Rezidențe Artistice „Albastru” și se desfășoară în cadrul Studioului de Cercetare, Inovare și Practică Teatrală (S.C.I.P.T) care cuprinde workshop-uri, laboratoare, mese rotunde ce însumează activitatea experimentală de studio.

„Laboratorul de Arta Actorului” așază în prim-plan activitatea individului creator. Este sedimentat pe convingerea că prin intermediul Teatrului – incontestabil pilon de rezistență în educație care scoate la iveală cel mai bine efectul „purificator” al artei – se poate contribui pozitiv la dezvoltarea societății. Proiectul cultural se adresează actorilor interesați de șansa de a-și dezvălui pluralitatea și totodată notele distinctive artistice reprezentând o oportunitate validă de instruire complementară pentru ceea ce formarea tradițională acoperă doar parțial. Deschide căi noi, alternative de interpretare a înțelesurilor care ajută la coordonarea gândului cu mișcarea, la construcția unui limbaj verbal și non-verbal spre o mai bună înțelegere a sinelui și a celorlalți.

Pentru atelierele de lucru din cadrul laboratorului, regizorul coordonator a selectat patru schițe ale dramaturgului-filozof Dumitru Solomon, din volumul „Măști contemporane” (1970): Apa, Orient Expres, Pinacle, Vânzări-Cumpărări. Etapele de lucru includ logica povestirii, rostirea scenică și interpretarea de proximitate.

Participă 12 actori, majoritatea de la Teatrul Municipal Bacovia: Eliza Noemi Judeu, Bianca Babașa, Vlad Nicolici, Tudor Hurmuz, Valentin Braniște, Ștefan Huluba, Bogdan Matei, Minodora Broscoi, Florina Găzdaru, Bogdan Buzdugan. Acestora li se alătură Ecaterina Lupu, actor colaborator la Teatrul de Stat Constanța și Alexandru Gușă, masterand al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, colaborator al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Regizorul Victor Ioan Frunză este unul dintre cei mai titrați directori de scenă români ai momentului, distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, regizor cu o impresionantă experiență scenică atât în țară cât și în străinătate, fost director general al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

„Laboratorul de Arta Actorului” 2021 se constituie ca un program pilot pentru ceea ce va deveni, sperăm, un program cultural permanent la care vor fi invitați să participe nume mari ale vieții regizorale, scenografi, coregrafi, muzicieni din România și din lume.

Programul cultural pentru anul 2021 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Identitate și Diversitate – Ferestre Deschise”.

Galerie foto