Pentru a celebra un moment semnificativ din istoria națională a României, Centrul de Cultură „George Apostu” va organiza în data 10 mai 2024, începând cu ora 17.00, Ziua Independenței Naționale a României, prilej de sărbătoare și recunoștință pentru independența și suveranitatea țării noastre.

Făcând o reverență adâncă istoriei și moștenirii naționale, vom celebra ziua de 10 mai cu „Spectacolul cărții” reunind universitari din Iași și Baia Mare pentru a aduce un tribut uneia dintre personalitățile marcante ale culturii și educației românești, prin prezentarea volumului „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”, coordonat cu măiestrie de profesor univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și una dintre cele mai implicate și apreciate figuri ale Politehnicii ieșene.

Gheorghe Asachi (1788-1869) a fost o personalitate complexă a secolului al XIX-lea, deschizător de drumuri în literatură, arte, științe, presă, activitate tipografică. Este întemeietorul Academiei Mihăilene și al primei gazete românești din Moldova – „Albina românească”.

Prezentarea volumului colectiv „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”, în care au semnat membri din întreaga comunitate academică a Iașului universitar va fi realizată de Nicolae Suciu, profesor universitar doctor la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, și prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, care va explora aspecte esențiale ale vieții și operei lui Gheorghe Asachi în prelegerea intitulată „Gheorghe Asachi – plasticianul social, creator al artei și culturii moderne din România”.

Organizatorii promit o seară memorabilă, programul continuând cu Recitalul extraordinar Viola Voyage, avându-i protagoniști pedoi muzicieni valoroşi cu un palmares impresionant: Lucian Moraru – violăși Viniciu Moroianu –  pian. Sonoritatea caldă a violei se va împleti cu robustețea pianului într-un stil de interpretare unic, plin de emoție și virtuozitate. Programul recitalului cuprinde o selecție rafinată de lucrări muzicale:

Franz Schubert – Sonata „Arpeggione”, partea a I-a

Lucian Moraru – Improvizație pe o temă de Erik Satie

Giulio Caccini / Arr. Lucian Moraru – Ave Maria

Lucian Moraru – Borșa (Romanian Folk Suite from Maramures Transylvania)

Carlos Gardel / Arr. Lucian Moraru – Por una Cabeza

Ciprian Porumbescu / Arr. Lucian Moraru – Balada

George Enescu – Piesă de concert (Konzertstück)

Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.