Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai apreciați scriitori ai literaturii universale, Feodor Mihailovici Dostoievski, Centrul de Cultură „George Apostu” a organizat programul cultural aniversar intitulat „Dostoievski – 200” în parteneriat cu Centrul Rus de Știință și Cultură la București și Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.
Manifestările culturale din cadrul programului au început în data de 25 noiembrie 2021 și s-au desfășurat la Centrul de Cultură „George Apostu”, în sala Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu”. Expoziția „Viața și creația lui Feodor Dostoievski” a Muzeului „Dostoievski” din Sankt Petersburg a fost însoțită de ampla și oportuna prezentare realizată de Mikhail Vladimirovich Davydov, director al Centrului Rus de Știință și Cultură la București.
În armonios acord cu arhitectura culturală a zilei, Ion Fercu, deținătorul premiului „Ion Petrovici” al Academiei Române, 2020, pentru volumul „Prin subteranele dostoievskiene” (Editura Junimea, Iași, 2018) a ancorat publicul prezent la eveniment în atent construite „Temeiuri ale contemporaneității lui Dostoievski cu viitorul”.
Colocviul „Dostoievski-200”, desfășurat în data de 26 noiembrie 2021, ora 11.00, a adus în jurul personalității și operei dostoievskiene nume importante din viața culturală și universitară națională: doamna conf. univ. dr. 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐚 𝐃𝐢𝐧𝐮, Universitatea din București, coordonator al volumului „Recitindu-l pe Dostoievski. 200 de ani de la naștere”, criticul literar și poetul 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐏𝐨𝐜𝐨𝐯𝐧𝐢𝐜𝐮, și scriitorul 𝐈𝐨𝐧 𝐅𝐞𝐫𝐜𝐮.
𝐌𝐢𝐤𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦𝐢𝐫𝐨𝐯𝐢𝐜𝐡 𝐃𝐚𝐯𝐲𝐝𝐨𝐯, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură la București, a făcut o introducere în opera și creația lui Dostoievski, creionând principalele repere biografice și posibile chei de interpretare a prozei sale mereu actuale.
Scriitorul Ion Fercu, în încercarea de a înlesni înțelegerea operei dostoievskiene de către cititorul actual, a mărturisit: „A-l interpreta contemporan pe Dostoievski înseamnă a merge și către Mircea Eliade care spune să privim lectura dostoievskiană prin ochii regăsirii funcției sale primordiale, magice, acea lectură care are rolul de a stabili contactul inițiatic dintre om și cosmos, de a aminti memoriei scurte și limitate a omului modern o vastă experiență colectivă, de a lumina Riturile.”
Încheierea programului cultural aniversar dedicat merelui romancier rus s-a materializat sub forma unui grandios Concert de gală, în data de 26 noiembrie, la sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.
Prestația membrilor Filarmonicii din Bacău, veritabili magicieni ai armoniilor muzicale, coordonați magistral de dirijorul Leonard Boga, interpretarea invitatului special al serii, prințul pianului, Eduard Kunz, și cuvintele de salut adresate publicului de către scriitorul Ion Fercu și de Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii băcăuane, au creat o atmosferă de feerie cultural-muzicală ce a depășit cu mult așteptările publicului.
O seară memorabilă în care s-a auzit frumusețea divină a muzicii, o demonstrație magistrală a faptului că numai prin cultură unitatea oamenilor este posibilă, că numai prin cultură spiritul uman se poate ridica deasupra banalității cotidianului, dincolo de orice restricții și bariere.