Programul de rezidenţe ArtistNe(s)t demarat în 2004 şi-a propus crearea unei reţele de centre de rezidenţă artistică care să ofere artiştilor condiţii pentru creaţie, conform practicilor şi standardelor europene. Programul a fost realizat în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Centrul Cultural European Sinaia, Centrul de Cultură Arcuş şi Muzeul Naţional „George Enescu”, secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani, sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Ambasadei Elveţiei în România. Programul ArtistNe(s)t a fost finanţat de Programul Cultural Elveţian în România, derulat prin Pro Helvetia, Swiss Arts Council, sub mandatul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Departamentul Federal pentru Afaceri Externe.

În perioada 2006 – 2009, cele 4 instituţii publice de cultură au derulat în mod constant programe de rezidenţă cu sprijin financiar elveţian, în zona artelor vizuale (Sinaia), a dansului contemporan (Bacău), a teatrului (Arcuş) şi a literaturii (Tescani), la care au participat peste 50 de artişti din România, Elveţia, Germania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Ungaria, Canada, Franţa. Fiecare artist rezident a beneficiat de burse de creaţie şi de alocaţii pentru producţie şi transport, finanţate direct din bani publici elveţieni, şi a avut posibilitatea să lucreze la un proiect artistic (de producţie sau de cercetare) şi să intre în contact cu alţi artişti de pe scena culturală locală.

Centrul de Cultură “George Apostu” Bacău şi-a continuat activitatea în acest domeniu, prin proiectul „Rezidenţă, dans contemporan”, realizat în parteneriat cu Centre de création chorégraphique „Trois C-L” Luxemburg, în perioada 2009-2011. Acest program a oferit rezidenţe artistice pentru artişti coregrafi români la Luxemburg, iar Centrul de Cultură „George Apostu” a găzduit la Bacău artişti coregrafi din Luxemburg.

Începând cu 2012, în cadrul programului european „E-Motional Bodies & Cities”, au fost derulate 18 rezidenţe de dans contemporan la Dublin, Riga, Limassol, Bucureşti şi Bacău, la care au participat peste 30 de artişti din România, Turcia, Irlanda, Marea Britanie, Letonia şi Cipru. Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău a fost partener asociat al programului.

În 2013 se relansează rezidenţele ArtistNe(s)t într-un format nou, printr-o abordare interdisciplinară, încurajând colaborarea dintre artişti din dans şi din alte discipline (muzică, arte vizuale şi literatură). Astfel, rezidenţele ArtistNe(s)t au fost oferite unor echipe mixte interdisciplinare de artişti români, care au lucrat la proiectele lor pe o perioadă mai lungă de timp la Bucureşti, Bacău şi Tescani. Un lucru nou a fost faptul că piesele rezultate au fost prezentate în toate cele trei oraşe unde au avut loc rezidenţe, sub forma unui mini-turneu.

Programul de rezidenţe ArtistNe(s)t a continuat în 2014 pe două componente distincte. În primul rând, prin oferirea de rezidenţe de dans contemporan la Bucureşti, Bacău, Porto şi Riga, în cadrul noului proiect european “E-Motional: rethinking dance” şi, în al doilea rând, printr-o rezidenţă interdisciplinară în vara anului 2014 sub forma unei tabere de creaţie itinerante la Bucureşti, Bacău şi Tescani.

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău a derulat, în calitate de coorganizator, proiectul european „E-Motional: rethinking dance” (2013-2015) alături de Fundaţia Gabriela Tudor (în calitate de lider de proiect), Asociaţia Coregrafilor Profesionişti (Riga), Fabrica de Movimentos (Porto). Proiectul „E-Motional: rethinking dance” a fost finanţat de programul Cultura al Uniunii Europene şi Ministerul Culturii.

VIDEO Dans contemporan-2008

VIDEO Festivalul de dans contemporan Bacau-2014