Ziua Dramaturgiei Românești, o importantă sărbătoare culturală națională care se celebrează anual, pe data de 13 noiembrie, va fi omagiată la Centrul de Cultură „George Apostu” printr-o serie de activități și evenimente ce se vor derula în perioada 13-14 noiembrie 2023.

Având credința că dramaturgia românească constituie unul dintre pilonii principali ai culturii și identității naționale, programul zilei de 13 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00, va privilegia creația literară a dramaturgului Mircea M. Ionescu, prin spectacolul-lectură „Finis coronat (virus) opus!”, imaginat și realizat de Gheorghe Geo Popa, dimpreună cu actorii Matei Bogdan, Ștefan Alexiu, Ștefan Ionescu, cu participarea: Mihai Gherghelaș – vioară, Iulian Stoica – acordeon, Paula Florescu – voce.

Invitatul care și-a asumat misiunea de a împărtăși publicului din universul creației sale este dramaturgul Mircea M. Ionescu, o personalitate importantă a teatrului românesc contemporan, cu o viaţă și o operă fabuloase, creațiile sale fiind valorificate și de Centrul de Cultură „George Apostu” prin punerea în scenă a pieselor „America de-Acasă” (2019) și „La Est de Sud” (2022).

Neistovit iubitor și slujitor al teatrului contemporan românesc, cu o carieră de dramaturg ce se întinde peste mai mult de patru decenii, Mircea M. Ionescu va aduce în atenția publicului volumul de teatru „Nici pentru un milion de dolari!”, apărut la Editura Palimpsest, 2023.

Programul dedicat Zilei Dramaturgiei Românești se extinde marți, 14 noiembrie 2023, de la ora 17.00, completând spectrul larg de expresie artistică contemporană al proiectului, prin prezentarea spectacolului SIN/SEEN.

Spectacolul de dans contemporan și artă performativă SIN/SEEN, pus în scenă de tinerii coregrafi Gabriel Scalschi și Andrei Tcaciuc, despre armonizarea corpului uman și transparența acestuia în fața unui postuman transfigurat cultural, reprezintă un experiment artistic necesar pentru a surescita atenția și pentru a interoga o dată în plus asupra dilemei privind locul fiecăruia în comunitate și poziționarea individului în raport cu arta.

Biletele pentru spectacolul de dans contemporan din data de 14 noiembrie 2023 pot fi procurate de pe platformele MYTICKET.RO, ENTERTIX.RO și de la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”.

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.