Biblia sau Cuvântul lui Dumnezeu, tema fundamentală a înțelegerii lumii de azi, a fost pe larg dezbătută în cadrul Simpozionului Interconfesional „Biblia – cuvânt sau cuvinte”, vineri, 17 noiembrie 2023, în spațiul Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” din Bacău.

Evenimentul, organizat de Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului – Protoieria Bacău, Episcopia Romano-Catolică din Dieceza de Iași – Decanatul de Bacău-Centru, Federația Biblică Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Biserica Creștină Baptistă „Betel”, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Bacău, Biserica Creștină după Evanghelie și Comunitatea Evreilor din Bacău, a fost inaugurat și moderat de directorul Centrului, 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐆𝐞𝐨 𝐏𝐨𝐩𝐚.

Cuvântul introductiv a fost realizat de către 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐝𝐫. 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐈𝐨𝐫𝐠𝐚 , care, în prelegerea intitulată „Preliminarii la o abordare critică a Bibliei din perspectivă literară”, a subliniat ideea că nimic nu este posibil fără Biblie, că lumea are nevoie de învățăturile din Biblie, singura posibilitate de rezistență prin fundamentele pe care le cuprinde.

Intervențiile din cadrul simpozionului au fost susținute de:

• 𝐋𝐞𝐜𝐭. 𝐔𝐧𝐢𝐯. 𝐃𝐫. 𝐏𝐫. 𝐈𝐥𝐚𝐫𝐢𝐨𝐧 𝐌𝐚̂𝐭̦𝐚̆, Consilier la Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

𝑽𝒂𝒍𝒐𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒅𝒐𝒄𝒕𝒓𝒊𝒏𝒂𝒓𝒆, 𝒎𝒐𝒓𝒂𝒍𝒆 𝒔̦𝒊 𝒔𝒐𝒄𝒊𝒂𝒍𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝒊𝒖𝒃𝒊𝒓𝒊𝒊 𝒇𝒂𝒕̦𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒂𝒑𝒓𝒐𝒂𝒑𝒆𝒍𝒆, 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒊𝒏𝒔𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝑺𝒇. 𝑺𝒄𝒓𝒊𝒑𝒕𝒖𝒓𝒂̆

• 𝐁𝐫𝐢𝐟 𝐇𝐚𝐢𝐧𝐫𝐢𝐜𝐡, Președinte Comunitatea Evreilor din Bacău

𝑩𝒊𝒃𝒍𝒊𝒂 𝒆𝒃𝒓𝒂𝒊𝒄𝒂̆

• 𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧 𝐀𝐫𝐢𝐭𝐨𝐧𝐨𝐯𝐢𝐜𝐢, diacon Arhiepiscopia Bisericii Armene din România

𝑺𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒔̦𝒊 𝒊𝒎𝒑𝒐𝒓𝒕𝒂𝒏𝒕̦𝒂 𝑩𝒊𝒃𝒍𝒊𝒆𝒊 𝒅𝒆-𝒂 𝒍𝒖𝒏𝒈𝒖𝒍 𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆𝒊 𝒔̦𝒊 𝒗𝒊𝒆𝒕̦𝒊𝒊 𝒑𝒐𝒑𝒐𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒂𝒓𝒎𝒆𝒂𝒏

• 𝐏𝐬. 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐕𝐢𝐢𝐬̦𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐮, Biserica Creștină după Evanghelie Bacău

𝑳𝒂 𝒊̂𝒏𝒄𝒆𝒑𝒖𝒕 𝒂 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝑪𝒖𝒗𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍!

• 𝐏𝐬. 𝐌𝐮𝐠𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐀𝐬𝐚𝐟𝐭𝐞𝐢, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea – Conferința Moldova

𝑳𝒐𝒈𝒐𝒔 𝒔̧𝒊 𝒄𝒐𝒔𝒎𝒐𝒔

• 𝐏𝐬. 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢 𝐆𝐚̆𝐥𝐚̆𝐭̦𝐚𝐧𝐮, Biserica Creștină Baptistă BETEL din Bacău

„𝑳𝒂 𝑳𝒆𝒈𝒆 𝒔̦𝒊 𝒍𝒂 𝒎𝒂̆𝒓𝒕𝒖𝒓𝒊𝒆!”

• 𝐏𝐫. 𝐃𝐫𝐝. 𝐄𝐝𝐮𝐚𝐫𝐝 𝐏𝐚̆𝐭𝐫𝐚𝐬̦𝐜𝐮, Federația Biblică Catolică

„𝑺𝒑𝒖𝒏𝒆 𝒏𝒖𝒎𝒂𝒊 𝒖𝒏 𝒄𝒖𝒗𝒂̂𝒏𝒕 𝒔̦𝒊 𝒔𝒆 𝒗𝒂 𝒗𝒊𝒏𝒅𝒆𝒄𝒂 𝒔𝒍𝒖𝒋𝒊𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍” (𝑴𝒂𝒕𝒆𝒊 8,8)

• 𝐏𝐫. 𝐃𝐫. 𝐄𝐝𝐮𝐚𝐫𝐝 𝐂𝐨𝐳𝐦𝐚, Paroh Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae, Bacău

𝑰𝒊𝒔𝒖𝒔 𝑯𝒓𝒊𝒔𝒕𝒐𝒔, 𝒔𝒊𝒏𝒈𝒖𝒓𝒖𝒍 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒓𝒊𝒆𝒕𝒂𝒓 𝒔̦𝒊 𝒔𝒖𝒗𝒆𝒓𝒂𝒏 𝒂𝒍 𝒄𝒖𝒗𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 – 𝒖𝒏𝒊𝒄𝒂 𝒔𝒂𝒍𝒗𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒍𝒖𝒎𝒊𝒊!

La lucrările simpozionului a participat 𝐏𝐫𝐞𝐨𝐭 𝐝𝐫. 𝐝𝐞𝐜𝐚𝐧 𝐁𝐞𝐧𝐨𝐧𝐞 𝐋𝐮𝐜𝐚𝐜𝐢, paroh al Parohiei „Sf. Nicolae” Bacău, Decanatul de Bacău-Centru, Episcopia Romano-Catolică din Dieceza de Iași, care a adresat publicului cuvântul său de salut și de binecuvântare.

Simpozionul a fost completat de programul muzical susținut de 𝐃𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮 – vioară, elevă la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, prof. îndrumător 𝐋𝐞𝐧𝐮𝐭̦𝐚 𝐏𝐨𝐭𝐨𝐩, prof. corepetitor 𝐅𝐥𝐚𝐯𝐢𝐮-𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐏𝐚𝐧𝐚𝐢𝐭𝐞 – pian.

Parteneri media: Angelus TV, ProiectM, Ercis FM, Acum TV, TVR Iași, Radio România Iași, Deșteptarea, Euro TV.

Sponsorii evenimentului: Apium Food, Degustarium și EMD Complex.

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.