Centrul de Cultură „George Apostu”, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacău, organizează o întâlnire-eveniment, joi, 7 decembrie 2023, ora 17.00, sub titulatura PROVOCĂRI COLOCVIALE, ce-l aduce în centrul atenției publicului băcăuan pe romancierul, eseistul, poetul și economistul Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Noua ediție a provocărilor este conturată în jurul unei teme cu un puternic orizont meditativ, „Tranziția și sensurile libertății”, ce va fi abordată, cu rafinamentul și eleganța cu care ne-a obișnuit, de reputatul scriitor Varujan Vosganian.

Tot în spațiul acestor „Provocări colocviale” va avea loc și programul „Spectacolul cărții”, care va cuprinde prezentarea celui mai recent volum de poezii ce poartă semnătura scriitorului Varujan Vosganian – „Neîndemânatic de viu” (București, Editura ART, 2023). Despre conotațiile poeziei lui Varujan Vosganian va vorbi prof. dr. Gheorghe Iorga.

Întâlnirea, cu o vădită patină poetică, va fi completată armonios de recitalul de muzică și poezie, la care participă Ozana Kalmuski Zarea, la pian, și actorul Gheorghe Geo Popa.

„Varujan Vosganian este un intelectual fin de o erudiţie funcţională, un cititor avizat de literatură bună, de aceea demersul său poetic, ca să vorbim doar despre acesta, e făcut în cunoştinţă de cauză. Varujan Vosganaian nu vine în literatură din spaţiul filosofic, poetul şi-a făcut un avantaj din asta, pentru că îl scuteşte de unele prezumţii şi unele prejudecăţi cultural literare, lingvistice, care i-ar fi influenţat poezia, oferindu-i o mare libertate, atât în ontologia poetică, cât şi în textualizare, pe care o regăsim rar în poezia românească.”

Gheorghe Iorga

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.