„Zilele Centrului de Cultură Apostu” (22-23 aprilie 2016) au debutat la Universitatea „George Bacovia” cu un eveniment dedicat invitatului de onoare al Centrului, Alexa Visarion, sub genericul „Întâlniri esenţiale”. Regizor de teatru şi film, scenograf, eseist, scenarist, profesor universitar, Alexa Visarion e unul dintre cei mai înzestraţi şi mai prestigioşi oameni de teatru de astăzi. Piesele de teatru pe care le-a regizat, filmele (Înainte de tăcere, Înghiţitorul de săbii, Năpasta, Punct şi de la capăt, Vinovatul, Luna Verde, Ana) sunt mărturii ale unei vocaţii de excepţie şi ale unei cariere impresionante.
Au susţinut comunicări şi prezentări: prof.univ.dr. Marin Aiftincă, scriitorul Lucian Vasiliu, criticul de teatru şi film Ştefan Oprea, actorul Geo Popa şi prof.univ.dr. Neculai Lupu, rector al Universităţii „George Bacovia” din Bacău. Alexa Visarion a susţinut o conferenţă pe tema „Timp, atitudine, conştiinţă”.
În după-amiaza zilei de 22 aprilie 2016, de la ora 17.00, la Centrul de Cultură „George Apostu”, sub genericul „Spectacolul cărţii”, au fost lansate volumele: „Raţiune şi spirit în reconstrucţia modernă în filosofie, Vol.I: De la Descartes la Hegel”, semnat de acad. Alexandru Boboc şi prezentat de prof.univ.dr. Marin Aiftincă; „Hegel. Filozofia social-politică” şi „Libertate, morală şi politică”, semnate de Octavian Opriş, prezentate de acad. Alexandru Boboc şi prof.dr. Gheorghe Iorga. Evenimentul a fost întregit de cvintetul „GRUPETTO”, în componenţa: Ciprian Sicinschi, Alexandra Onofrei, Iulian Bolog, Liviu Mera şi Stelian Dima Resmeriţă. Programul a cuprins miniaturi din repertoriul compozitorilor: W. A. Mozart, J. S. Bach, A. Vivaldi, J. Massenet.
În ziua de 23 aprilie, Centrul aduce omagiul cuvenit patronului său spiritual George Apostu, „cel mai vrednic urmaş al lui Brâncuşi”, eveniment cultural prilejuit, an de an, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruinţă.
Astfel, publicul prezent in Muzeul de Artă Contemporană « George Apostu » a luat parte la vernisajul expoziţiei de ceramică „Amar” a artistului Emil Cassian Dumitraş, prezentat de istoricul de artă Vasile Duda; a fost lansat albumul de artă „cassian”, prezentat de poetul Val Mănescu.
În încheierea manifestărilor „Zilelor Centrului de Cultură Apostu”, a fost decernată Diploma de Onoare şi Titlul de Prieten al Centrului „George Apostu” regizorului Alexa Visarion, ocazie cu care a împărtăşit publicului câteva experienţe din viaţa de regizor.
Manifestările din 22-23 aprilie sunt parte integrantă a programului cultural al Centrului pentru anul 2016, care se desfăşoară sub titlul generic „Pe urmele lui Apostu”.