Lumea – o nouă „Arcă a lui Noe”, plutind în acest colosal „diluviu” pandemic în așteptarea unui semn izbăvitor: un pescăruș, o nouă linie de pământ la orizont; un alt început pentru aceeași veche poveste a umanității. Adăugând acestui „spectacol” frigul și plumburiul anotimpului autumnal, pare că tot ce mai avem de făcut este să ne lăsăm învăluiți în acordurile orchestrei „lumii – Titanic” în așteptarea finalului.

Și totuși, pentru că viața nu este altceva decât o simplă proiecție spiritual-cognitivă a trecerii noastre prin acest spațiu încărcat de mister și de rosturi (încă) nedeslușite, Centrul de Cultură „George Apostu” vă propune o recalibrare culturală a perspectivei asupra lumii. Tocmai de aceea, luna noiembrie va fi pentru noi o lună aniversară, în încercarea noastră de a marca cei 30 de ani de la înființarea instituției printr-o veritabilă sărbătoare a culturii marca Centrul de Cultură „George Apostu”; o sărbătoare a interferențelor cultural-artistice, în care vom pune la loc de cinste Culoarea, Forma, Sunetul și Cuvântul scris sau rostit, adică toate elementele ce ne-au definit și ne definesc instituțional.

Activitățile culturale aniversare vor avea loc exclusiv în mediul online, pe pagina de facebook a Centrului, în perioada 13-20 noiembrie 2020, după următorul calendar:

Vineri, 13 noiembrie 2020, ora 18.00 – Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea întâi

Sâmbătă, 14 noiembrie 2020, ora 18.00 – Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea a doua

Duminică, 15 noiembrie 2020, ora 18.00 – Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea a treia

Luni, 16 noiembrie 2020, ora 18.00 – Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea a patra

Marți, 17 noiembrie 2020, ora 18.00

IN MEMORIAM LIVIU DĂNCEANU

Spectacolul „AVE”, op. 126-132, balet-operă în șapte turniruri pentru dansatori, actori și ansamblu instrumental, de Liviu Dănceanu, conducerea muzicală Vlad Conta, producție a Centrului de Cultură „George Apostu” . Înregistrarea spectacolului, ce a avut premiera în data de 26 septembrie 2010, este prezentată cu ocazia împlinirii a 35 de ani (17 noiembrie 1985) de la primul concert susținut de Ansamblul Archaeus.

Miercuri, 18 noiembrie 2020, ora 18.00

Generozitatea cu care George Apostu a oferit spațiului public, dar și prietenilor, o parte din opera sa este, deja, una proverbială. Cunoscută îndeobște în dimensiunea sa sculpturală, opera lui George Apostu ar fi, însă, incompletă, fără realizările sale din domeniul desenului și ceramicii.
Iată de ce, într-o încercare temerară de recuperare a operei sale, răspândită în întreaga lume, Centrul de Cultură „George Apostu” organizează expoziția de desen, ceramică și sculptură „Meditație”, un titlu cu puternice valențe introspective.
Având un caracter cu totul inedit, expoziția reunește lucrări aflate în colecțiile particulare aparținând lui Adrian Năstase, Eduard Mircea Uzunov, Valentin Macovescu (prezente în expoziție cu ajutorul neprecupețit al Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase – ASAF, președinte Adina Rențea), Radu Călin Georgescu, cât și lucrări din patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu”.
Aducem, pe această cale, cordiale mulțumiri Excelenței Sale, domnului Adrian Năstase, doamnei Adina Rențea, președintele Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase, și tuturor colecționarilor implicați în realizarea Expoziției „Meditație”, pentru generozitatea cu care au pus la dispoziția Centrului lucrările ce poartă semnătura lui George Apostu. Astfel de colaborări, prin intermediul cărora instituțiile de cultură reușesc să promoveze personalitățile și valorile culturale constituie garanția păstrării specificului identitar.
Expoziția va fi prezentată publicului de criticul de artă, esteticianul, prof.univ.dr. Petru Bejan, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.
Programul cultural al zilei de 18 noiembrie 2020 cuprinde, de asemenea, prezentarea celor mai recente produse culturale editate sub egida Centrului:
• Albumul de artă „Reîntâlnire” – Nicolae Fleissig (Franța)
• Albumul de artă „Albastru” (Rezidența Internațională de Sculptură)
• Revista „Vitraliu” nr. 52-53 (octombrie 2020)
 

Joi, 19 noiembrie, ora 18.00

Spectacolul cărții: „Despre plăcere ˗ despre celălalt” , un spectacol imaginat și realizat de Gheorghe Geo Popa

cu: Gheorghe Iorga și Geo Popa

cu participarea Cvintetului „Consonanțe” și a sopranei Gabriela Iștoc

Prezentarea volumelor „Despre ce vorbește Lucrețiu când vorbește despre plăcere” și „Celălalt Valéry”, de Gheorghe Iorga, Editura Limes, 2020, Florești (Cluj)

Vineri, 20 noiembrie, ora 18.00

Ceremonie de acordare a Diplomei aniversare – 30 de ani de la înființarea Centrului de Cultură „George Apostu” tuturor partenerilor care au sprijinit eforturile noastre de promovare a valorilor culturale și identitare românești.

Concert de gală aniversar:

Corala „ARMONIA”, Constanța

dirijor: arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru

Sărbătorim împreună cei 30 de ani de existență a Centrului de Cultură „George Apostu”!

Acest program va fi prezentat live pe pagina de facebook a Centrului, unde vă dăm întâlnire în fiecare zi în perioada 13-20 noiembrie 2020, la ora 18.00.

Programul cultural pentru anul 2020 al Centrului de Cultură „George Apostu”, în care acesta sărbătorește 30 de ani de la înființare, se desfăşoară sub genericul „Artă, Cultură, Tradiție – Călătorii spre eternitate”