Centrul de Cultură „George Apostu” a organizat în data de 21 iulie 2017 evenimentul de închidere a primei ediții a programului internațional de rezidență de sculptură „Albastru”, la care au participat trei artiști, cu un bogat portofoliu profesional și artistic: Nedim Hadziahmetovic (Serbia), Krasimir Metodiev (Bulgaria) și Maxim Dumitraș (România).

Artiștii s-au reunit pentru trei săptămâni la Centrul de Cultură „George Apostu” pentru a-și lăsa amprenta măiestriei lor sub forma unor lucrări în lemn, care vor îmbogăți patrimoniul instituției. Curatorul programului este sculptorul Maxim Dumitraș.

«Ne dorim, cu acest proiect, să reconfigurăm tot spaţiul exterior al acestei clădiri, în aşa fel încât acesta să devină spaţiu expoziţional, unde să fie admirate lucrări ale unor artişti din România şi din lume. Am îndrăznit să ne imaginăm că aceste opere sunt daruri celeste, de aceea, unele dintre ele vor levita, ancorate în spațiu. Astfel s-a născut inefabilul ideii de „albastru”», a declarat Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu”.

Pavel Șușară, critic de artă:

«Maxim Dumitraș duce în sensul propriu sculptura către spațiul aerian, nu numai prin faptul că o suspendă, ci și prin configurația puțin utopică, la prima vedere, dar extrem de curajoasă, în esență, de a face ca materia propriu-zisă să devină  imponderabilă. Albastrul nu este atât culoarea pe care o atașează formelor, ci este albastrul cerului, spațiului, al nemărginirii, albastrul privirii spre înaltul pe care noi l-am  asimilat ca pe un dar al existenței noastre.

Nedim Hadziahmetovic glosează pe ideea zborului, a suspendării, prin raporturile dintre plin și gol, aer și contur, dintre suprafețele accidentate și volumetria artei tridimensionalului.

Krasimir Metodiev aduce ideea de spațialitate, prin exploatarea concavității. Artistul desface un întreg și pune în valoare partea lui ascunsă, fertilă, aluzie ce trimite spre germinație, fruct, sâmbure, spre miezul vital al firii. Această formă are la rândul ei o interioritate, care generează suprafețe, forme, într-un cuvânt, ansamblul.

Sunt trei variante de albastru, care exploatează în perspective diferite acest spațiu: Maxim Dumitraș ca nori plutitori, Krasimir Metodiev ca interioritate dezvelită, ca formă de înflorire a unui nucleu închis, iar  Nedim Hadziahmetovic propune un nou antromorfism, explorând capacitatea plinului și a golului, într-o perspectivă orientală de a construi unități în care semnificația este dată și de partea de aer pe care o conțin.

Această galerie a Centrului de Cultură „George Apostu” este un proiect fertil, o remarcabilă intenție de a construi un spațiu de civilizație care să pornească de la ideea de sculptură.»