“Programul de rezidențe artistice în sculptură «Albastru» s-a deschis, la Centrul de Cultură «George Apostu», acum, în 3 iulie 2017, și va continua până în luna iulie a anului 2019. Este un program care se dorește a fi de mare anvergură, un program care să aducă plusvaloare în spațiul cultural al Bacăului, al Moldovei, al României, un program care să demonstreze că există solidaritate, că există înțelegere, că există iubire, că artiștii sunt cei care pot să spună lumii că acest cuvânt pe care îl rostim des, dar pe care îl înțelegem puțin, PACE, se află în noi, în mințile noastre, în fiecare clipă.
Este foarte important pentru toți cei prezenți în aceste rezidențe să demonstreze o dată în plus talentul lor, dar mai ales să demonstreze că noi, oamenii, ne aflăm aici, între cer și pământ, precum firele de nisip într-un univers cu centrul peste tot și fără de sfârșit.” Așa a sintetizat Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură “George Apostu”, ceea ce are să se întâmple timp de trei ani la Centrul de Cultură “George Apostu” prin programul ce are ca scop constituirea unei valoroase colecţii de sculptură contemporană în lemn.
„Este o bucurie foarte mare pentru mine că am reuşit să readuc în spaţiul cultural al Bacăului, aici, la Centrul „George Apostu”, un program de sculptură, este un gând mai vechi, pe care l-am discutat şi rediscutat în anii care au trecut, eu cu Maxim Dumitraş, Dumitraş cu mine, cu mult înainte ca programul «Drumurile culorii albastru prin Europa» să înceapă, din Programul Erasmus+, dar care vine să completeze fericit gândul prietenilor noştri europeni. Ne dorim, cu acest proiect, să reconfigurăm tot spaţiul exterior al acestei clădiri, în aşa fel ca acesta să devină spaţiu expoziţional, unde să fie admirate lucrări ale unor artişti din România şi din lume. Ideea este una îndrăzneaţă, ca aceste opere să fie aşezate ca şi cum ar veni din cer, aşa a apărut ideea de albastru.
Acest program este o continuare şi o fericită completare a ceea ce am început în 1991, când aici, la noul înfiinţat centru de cultură, am organizat prima tabără de creaţie, de sculptură în lemn, materialul preferat al marelui artist George Apostu, care a devenit patronul nostru spiritual, continuând apoi cu lucrări în marmură şi piatră, astfel că, peste ani, a luat fiinţă «Grădina cu statui». Revenim, aşadar, la lemn.”, a mai declarat directorul Gheorghe Geo Popa.
În toată această periodă de trei ani, curator este artistul plastic Maxim Dumitraş, managerul Muzeului de Artă comparată Sîngeorz-Băi.
La prima ediţie a Programului au fost invitaţi artiştii Maxim Dumitraş (România), Nedim Hadziahmetovic (Serbia) şi Krasimir Metodiev (Bulgaria).
Artiştii Maxim Dumitraş (România), Nedim Hadziahmetovic (Serbia) şi Krasimir Metodiev (Bulgaria), invitații primei ediţii a Programului, şi-au mărturisit crezurile artistice şi au dezvăluit ideile proiectelor ce vor îmbogăţi comoara artistică a patrimoniului deja existent al Centrului şi al Bacăului.
Închiderea rezidenţei din acest an va avea loc pe 21 iulie, la ora 17.00, cu un moment dedicat întâlnirii artiştilor cu publicul.