Stabilit încă din primăvara acestui an la nivelul programului cultural „Serile pianistice”, parteneriatul dintre Centrul de Cultură „George Apostu” și Asociația de Concerte „SYRINX” se va materializa în data de 16 iunie 2023 prin organizarea celui de-al patrulea concert pianistic. De această dată, invitații organizatorilor sunt membrii grupului cameral „Vocalise Ensemble”, un grup cu o bogată experiență concertistică, ce va fi prezent la Bacău în următoarea componență: Steluța Radu – pian, Mircea Călin – vioară, Viorel Tudor – violă, Marin Cazacu – violoncel.

O scurtă prezentare a invitaților Centrului constituie, sperăm, cea mai eficientă modalitate de a vă invita să participați în număr cât mai mare la concertul din data de 16 iunie 2023 susținut de „Vocalise Ensemble” în sala Muzeului de artă contemporană „George Apostu” începând cu ora 17.00.

În program:

Johannes Brahms– Cvartetul cu pian nr. 1 în sol minor, op. 25

George Enescu – Cvartetul cu pian nr. 1 în Re major, op. 16

Absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, Steluța Radu a studiat sub îndrumarea profesorilor Dan Grigore și Gheorghe Halmos (pian), Irina Staicu (muzică de cameră), Victoria Ștefănescu și Suzana Szörenyi (acompaniament vocal instrumental). În anul  2003 a finalizat studiile doctorale în cadrul aceleiași instituții. Încă din perioada studenției și-a clădit o frumoasă carieră artistică, obținând numeroase premii la concursuri naționale și internaționale (la Belgrad, Colmar, Geneva și Munchen), realizând, totodată, numeroase înregistrări pentru posturi de radio și televiziune din țară și din străinătate. Cariera artistică a fost dublată de activitatea didactică îndelungată, desfășurată la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2016, Steluța Radu a inițiat Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi”, iar din 2017, concursului i s-a adăugat Festivalul Internațional „Duo Majura”.

Beneficiind de mentoratul profesorilor Marius Cristescu şi Ştefan Gheorghiu, Mircea Călin și-a continuat studiile în Marea Britanie şi Germania, cu profesorii Ifrah Neaman, Zakhar Bron şi Rugiero Ricci. Pe parcursul carierei sale, a concertat ca solist pe patru continente, oferind recitaluri, sau ca dirijor de orchestră, fiind invitat de multe orchestre și festivaluri să participe la evenimente muzicale și concerte în întreaga lume, din Europa până în Asia și Oceania. Este un excelent specialist și un interpret pasionat al muzicii lui Bela Bartok și George Enescu. Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugene Ysaye (înregistrate pe CD) sunt o narațiune plină de lirism și strălucire, emoționantă și surprinzătoare. Înaintea stabilirii în Olanda, a deţinut funcţia de concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” şi de lector la catedra de vioară a Academiei de Muzică din Bucureşti. În prezent,  continuă activitatea pedagogică, colaborând cu Royal Conservatory din Ghent (Belgia) şi Conservatorio Superior „Bonifacio Gil’’ din Badajoz (Spania). Este membru in juriul Concursului internaţional de violoncel „Adrien François Servais”.

Viorel Tudor este licențiat al Facultății de Instrumente și Canto din cadrul Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București – specialitatea violă. Și-a început cariera de instrumentist (violă) în orchestre din România („Oltenia” din Craiova, Opera Româna din București) și, în calitate de șef de partidă, succesiv în Orchestra Filarmonică „Paul Constantinescu” din Ploiești, în Orchestra Internazionale d’ Italia (colaborator) și în orchestrele spaniole „Orquesta Sinfónica de Galicia” (La Coruña) și „Real Filharmónáa”, în Santiago de Compostela. Din anul 2000 ocupă postul de șef partidă în „Orquesta de Extremadura” (Spania). A obținut mai multe premii la diverse concursuri naționale, iar în 1980 a câștigat Premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România la Festivalul și Concursul Internațional de Muzică de Cameră de la Brașov. A susținut, în calitate de solist, numeroase concerte cu diverse orchestre în Franța, Grecia, Italia, România, Spania și a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea și Televiziunea Română. De asemenea, a colaborat în mai multe rânduri cu grupuri recunoscute de muzică de cameră (Cvartetul Silvestri sau muzicieni membri ai Cvartetului Transilvan) în recitaluri, concerte și înregistrări și a dezvoltat o importantă activitate didactică în Spania la Școala de Studii Orchestrale din La Coruña, Școala de Studii Avansate de Muzică din Santiago de Compostela ș.a.  

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din București cu profesorii Ion Urcan și Gabriela Todor, apoi la Conservatorul de stat „Ciprian Porumbescu” cu renumiții profesori Serafim Antropov și Aurel Niculescu. S-a perfecționat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo și a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie din Costinești și Sinaia. Este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad. Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” și desfășoară o intensă activitate solo atât în România, cât și în Europa, Asia și America. Din 1992, Marin Cazacu a urcat treptat în ierarhia universitară ajungând să obțină în anul 2013 titlul de profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București. În anul 2004, Marin Cazacu a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, iar în 2006 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laude. În 2022 a fost numit director al celei mai prestigioase orchestre românești, Filarmonica „George Enescu” din București. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

BILETELE POT FI PROCURATE DE LA MUZEUL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „GEORGE APOSTU” ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA CONCERTULUI.

Pentru anul 2023, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.