Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău vă invită să participați în data de 23 februarie 2024, ora 17.00, la deschiderea Expoziției de artă decorativă „Dialog ceramic”, semnată de Anca Mihăilă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Arte Decorative București.

Absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Secția Restaurare icoane vechi, și deținătoare a unui master în ceramică la Universitatea Națională de Arte București, artista Anca Mihăilă are deja multiple participări la Saloane și Bienale Naționale de Artă Vizuală, lucrările sale trecând granițele și în Letonia, Italia sau Coreea de Sud.

Expoziția, ce cuprinde peste 100 de lucrări de ceramică și sticlă, va fi prezentată de Carmen Mihalache, iar amfitrionul întâlnirii este Gheorghe Geo Popa, directorul instituției organizatoare.

Expoziția reflectă un parcurs artistic amplu în arta ceramicii, încărcat, pe de o parte, cu particularitățile simbolice ale trecutului, prin vasele de ceramică, de inspirație cucuteniană și, pe de altă parte, cu proaspetele șlefuiri în tendințele artei contemporane.

Prin magica stăpânire a unui ritual tehnologic, Anca Mihăilă compune discursuri plastice surprinzătoare ce dezvăluie arhetipuri ale lumii vegetale sau ale spiritualității umane. Lucrările Ancăi Mihăilă se disting prin marca personală a formelor stilizate pentru care artista are preferințe explicite (mâini, frunze), împreunate prin focul purificator, pe care le transfigurează și le resemnifică.

„Mâinile, cu multiplele lor expresii surprinse de artistă, mi-au amintit de poezia lui Arghezi «Să ți-o sărut». Mâna semănând cu o floare sau cu o stea, plină de haruri, care a înfăptuit atâtea dintre minunile lumii, și în fața căreia  poetul se închină smerit. În fața «gândirii mâinii» și Anca Mihăilă (un om delicat, cu sufletul în palmă și mult talent) are o atitudine pioasă, expoziția ei, de amplă respirație, extrem de elaborată la nivel conceptual și înglobând o imensă muncă, fiind un splendid poem vizual și o ofrandă adusă puterii creatoare a mâinii, adusă artei.” (Carmen Mihalache)

Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.