Marți, 11 iunie 2024, de la ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu” invită publicul iubitor de artă la expoziția „Incinta”, semnată de artistul Ioan Burlacu.
Expoziția-eveniment „Incinta” simbolizează o nouă etapă în evoluția sa artistică, fiind o manifestare a dorinței sale de inovație și explorare a noilor frontiere în arta vizuală, trecând de la pictură la obiect, sculptură mică şi instalaţii. În lucrările sale recente, Ioan Burlacu utilizează materiale vechi din lemn și metal, transformându-le în metafore vizuale încărcate de poezie și sensuri profunde.
Introducerea în arta lui Ioan Burlacu va fi realizată de criticul de artă dr. Maria Bilașevschi.
„Adevărul artei lui Ioan Burlacu constă în identitatea asumată a întregului ce devine ecran – oglindă a artistului, ce nu inventariază o realitate curentă, ci un flux metaforic al existenței, al fragilității, încapsulat în reacții, atitudini, gânduri ce modelează fiecărui privitor înțelegerea propriului său mi- cro-cosmos raportat la însemnele ce îl înconjoară.
Lucrările lui Ioan Burlacu aparţin şi nu aparțin picturii, desenului sau obiectului, iar citite în ansamblu sunt straturile unei meditații în care scufundarea se face cu uneltele artei, dar fiecare oprire în parte conturează portretul ideii.” (Maria Bilașevschi)
Ioan Burlacu este absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secția desen, promoția 1978, și membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România (U.A.P.), filiala Bacău. Între anii 1993-2020 a desfășurat o fructuoasă activitate didactică ca profesor la Colegiul Național de Artă „George Apostu”. Pe lângă expozițiile personale din Bacău, a participat la numeroase expoziții de grup în țară: București, Suceava, Baia Mare, Chișinău, Iași, Reșița, Buzău, Bistrița și străinătate: Albania, Rusia, Elveția, Spania, Cehia, Finlanda și Franța. De-a lungul carierei sale, artistul a obținut numeroase premii, printre care Premiul Ministerului Culturii al Republicii Moldova în 2002, Premiul de excelență al Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov” în 2005, Premiul pentru pictură al revistei „Plumb” în 2008 și Premiul filialei UAP Bacău în 2009.
Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.