În cadrul manifestărilor ce marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Național de Artă al Moldovei, alături de Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău și Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, organizează proiectul cultural „Mirabila sămânță”, la Chișinău, în data de 26 martie 2018, ce cuprinde o serie de evenimente înscrise în programul de aniversare a Centenarului Marii Uniri.

La Muzeul Național de Artă al Moldovei, începând cu ora 15.00, va avea loc vernisajul expoziției de artă contemporană „Acum și în veac”, care reunește lucrările artiștilor Maxim Dumitraș – sculptură și Mihai Perca – pictură. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

Cu această ocazie, va fi lansat albumul de artă al artiștilor Maxim Dumitraș și Mihai Perca „Acum și în veac”, un catalog bogat ilustrat, editat de Muzeul Național de Artă al Moldovei, care însoțește expoziția și recreează sugestiv parcursul de excepție al celor doi artiști.

La această manifestare vor participa cu alocuțiuni domnul Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, istoricul dr. Virgil Ștefan Nițulescu și dramaturgul Mircea M. Ionescu. Programul serii va fi întregit de un recital susținut de cvartetul Select Strings Quartet al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Evenimentul se integrează în activitățile dedicate memoriei anului 1918, momentul descătușării energiilor de la finalul Primului Război Mondial, dar și al coagulării unei mari solidarități românești. Expoziția celor doi artiști cultivă sentimentul libertății și al respectului pentru valorile umanității specifice secolului al XXI-lea, valori universale ale solidarității oamenilor ACUM ȘI ÎN VEAC.
Manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri vor continua la Chișinău cu Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, organizată la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, iar pe 27 martie 2018 va avea loc Conferința Științifică Internațională „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, la Academia de Științe a Moldovei, și concertul Orchestrei Naționale de Cameră organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Ambasada României, la Sala cu Orgă din Chișinău, evenimente la care vor participa și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din România.

Galerie foto – Conferințe

Galerie foto- Expoziție Acum și în veac