Ca de fiecare dată, Centrul de Cultură „George Apostu” a finalizat programul cultural al anului 2021 cu un eveniment aniversar dedicat patronului instituției, unul dintre artiștii care au marcat puternic și definitiv limbajul sculptural al artei românești în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Ziua a început cu slujba de pomenire a patronului spiritual al Centrului, George Apostu, născut la data de 20 decembrie 1934, în Stănișești, județul Bacău, oficiată de preotul Constantin Tomozei.
Intitulat „Apostu ʼ87”, evenimentul a adunat în jurul acestui pretext aniversar numeroase personalități ale vieții culturale, ce au venit însoțite de „darurile” lor cultural-artistice.
Moderată de directorul instituției, Gheorghe Geo Popa, întâlnirea a debutat cu vernisarea expoziției de fotografie intitulate „Tur de confrerie”, ce poartă semnătura cunoscutului artist vizual băcăuan, Ovidiu Ungureanu, pentru care anul 2021 a fost unul cu totul excepțional, fiind prezent la cinci expoziții personale și de grup. Inedită, prin conținut, bogată în semnificații și interpretări, abordând segmente cromatice din categoria „clik-ul potrivit în momentul ideal”, expoziția a trecut cu brio proba criticii de specialitate, prin intervențiile doamnelor Carmen Mihalache și Maria Pașc – curator al expoziției.
Trecând peste etapa dedicată imaginilor fotografice, programul a continuat cu o consistentă incursiune în lumea cuvintelor scrise, pașii purtându-ne de această dată într-un univers populat cu personaje aparținând „faunei” politice românești postdecembriste; o lume magistral surprinsă de Dan Perșa, în cel mai recent volum al său – „Bestiarro”, care a beneficiat de o prezentare pe măsură, cea a universitarului și criticului literar Adrian Jicu.
Cele două momente au fost intercalate de recitalul cameral susținut de Avantgarde Cvartet, în componența Ciprian Sicinschi (vioara I), Alexandru Timilie (vioara a II-a), Ilinca Sbanțu (violă) și Liviu Mera (violoncel), instrumentiști ai Orchestrei Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău; invitat special, Maria Moraru (muzician, compozitor).