Salonul de Primăvară al Artei Naive
29 mai 2020
Aflat la cea de-a XXIX-a ediție, Salonul de Primăvară al Artei Naive, Bacău – 2020, organizat, ca în fiecare an de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale și Centrul de Cultură „George Apostu”, a avut, în premieră, o desfășurare inedită, determinată de instituirea stării de urgență și, ulterior a stării de alertă, prin care toate manifestările cu public au fost interzise sau amânate.
„Viața este mult mai frumoasă decât ne-o putem închipui noi, oamenii. Artistul este cel care știe să împartă bucuria frumuseții. Cu atât mai mult artistul naiv, care are o legătură cu totul specială cu natura și încearcă prin toate mijloacele care-i sunt la dispoziție să creeze dincolo de ceea ce primește de la natură, un spațiu al imaginarului care să infrumusețeze o dată în plus viața și existența omului. Iar ceea ce facem aici, în Bacău, nu este altceva decât un mod de a recunoaște valoarea, un mod de a recunoaște faptul că fără artă, fără cultură suntem mult prea puțin. Tocmai de aceea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău și Centrul de Cultură „George Apostu” își dau mâna, de 29 de ani, pentru a așeza în spațiu cultural al Bacăului, al Moldovei și al țării această frumoasă expoziție numită de-a lungul timpului Salonul Național de Primăvară al Artei Naive. Cred că este un bun moment să ne aducem aminte și de întemeietor. Un gând pios față de cel care a fost Victor Parhon și față de cel care a fost Nicolae Radu.”
Gheorge Geo Popa: director general al Centrului de Cultură „George Apostu”
Cu această ocazie a avut loc și lansarea volumului „Decemianuarie. O panoramă a tradițiilor de iarnă – județul Bacău”, coordonator conf. univ. dr. Ioan Dănilă, volum apărut în 2019, la editura „Egal”.