2012-2014

Proiect Grundtvig – Langages du végétal en Europe

Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Agenţia pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi coordonat de Association Paysage et patrimoine sans frontière, Saint-Germain-en-Laye – Franţa, s-a derulat în perioada 2012-2014 şi a reunit un număr de 9 instituţii partenere din 6 state europene: Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Belgia şi România, reprezentată de două instituţii băcăuane: Centrul de Cultură „George Apostu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău.

Proiectul „Limbajul vegetalului în Europa” are ca scop consolidarea dimensiunii europene a educației adulților pornind de la învățarea interculturală a vegetalului, prin intermediul artelor, stiinţelor şi a miturilor vegetale europene, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, demonstrând legătura pe care omul o are cu natura.

Partenerii proiectului european:

  • École Nationale Supérieure du Paysage, Versailles – Franţa;
  • Association Récréarts, Eghezee – Belgia;
  • Centre d’éducation des adultes, Maracena-Granada – Spania;
  • Université populaire La Sorgiva, Montecchio Emilia – Italia;
  • Fondation Alessandro Tagliolini – Centre pour l’éducation au paysage et au jardin, San Quirico d’Orcia – Italia;
  • Centre culturel Beliaev, Faro – Portugalia;
  • Centrul de Cultură „George Apostu”, Bacău – România;
  • Inspectoratul Şcolar Judeţean, Bacău – România.

Produsul final al proiectului îl constituie cartea Langages du végétal en Europe, scrisă pe parcursul întâlnirilor internaţionale cu toţi partenerii din proiect, după alegerea unei plante care să reprezinte fiecare partener. Forma sa finală este virtuală, multilingvistică (scrisă în cinci limbi), multimedia şi imprimabilă.

Păstrând tradiţia de a promova arta şi pe patronul spiritual al Centrului, s-a ales simbolul „Stejarului” pentru această carte, lemn folosit şi de marele sculptor George Apostu în creaţia sa. Pentru a ilustra cât mai bine legătura sacră dintre om şi natură, prin vegetal, s-au folosit imagini ale operelor lui George Apostu, imagini care demonstrează forţa cu care arta recuperează mitologia şi simbolurile.

Prin derularea acestui proiect în parteneriat cu alte opt instituţii europene, Centrul de Cultură „George Apostu” s-a dovedit a fi un ambasador important în promovarea patrimoniului, culturii naţionale şi, în special, a brandului marelui artist, George Apostu, în Europa.