Făcând din actualitate și contemporaneitate o veritabilă axă programatică și paradigmatică, Centrul de Cultură „George Apostu” are plăcerea de a anunța derularea unui nou eveniment din seria „Provocărilor colocviale”. Tematica, una acroșantă, atât în formă, cât și prin conținut, surprinde o caracteristică esențială a lumii de azi (și de ieri), dar și remediile cu potențial curativ pentru cei care s-au obișnuit deja cu tușele întunecate ale vieții de tip globalist – „Despre  frică, responsabilitate, încredere”.

Dacă tematica asigură un solid imbold de atractivitate, atunci numele invitaților Centrului, ce ar putea sta la baza unei veritabile organigrame academice cu profil jurnalistic și publicistic de anvergură națională, vor face din evenimentul cultural anunțat o întâlnire obligatorie, de nerefuzat: Doru Dinu Glăvan (președinte UZPR), Neagu Udroiu (scriitor și fost diplomat), Corneliu Vlad (membru al Uniunii Scriitorilor din România), Cornel Cepariu (președinte UZPR, filiala Bacău), Ion Fercu (membru al Uniunii Scriitorilor din România) și, nu în ultimul rând, Marius Manta (membru UZPR).

În spațiul acestor „Provocări colocviale”, programul  „Spectacolul cărții” se bazează pe o triplă prezentare de volume/producții editoriale recente (2020): „Jurnalismul”, vol. I-II, de Neagu Udroiu, „Cavalerii Noii Apocalipse. Nu vă fie frică!”, de Corneliu Vlad și „Interviuri” de Marius Manta. Prezentarea acestor volume va fi realizată de invitații speciali ai Centrului: Doru Dinu Glăvan, Ion Fercu și Cornel Cepariu. Coordonatorul și moderatorul întregului eveniment este Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu”. Momentul muzical va fi asigurat de soprana Andreea Simon (prof. Colegiul Național de Arte „George Apostu”).

Neagu Udroiu, publicist, scriitor şi diplomat, a intrat în mass-media în 1996 oscilând între radio, televiziune şi agenţii de presă. A fost Ambasador al României în Finlanda și Estonia. Are peste 30 de lucrări în domeniul istoriei, teoriei și practicii presei în diversele sale forme de existență: ziar, radio, agenție de presă, evoluția de la tiparul lui Gutenberg la internetul de astăzi.

Corneliu Vlad, scriitor, ziarist, publicist și analist de politică externă, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Colegiului editorial la publicaţiile „Lumea”, „Balcanii şi Europa”, „Dialogue of the Seas”. Cu o carieră gazetărească de aproape 50 de ani, a publicat câteva zeci de mii de ştiri de presă, articole, reportaje, comentarii şi analize ale vieţii şi politicii internaţionale.

Marius Manta, profesor, critic literar, publicist, redactor revista „Ateneu”, autor al volumelor „Literaturbahn” (2014), „Tată și fiu. Momente” (2015), „Ucenic la iconari” (2017), „Cronofiabile” (2020).

Doru Dinu Glăvan,  preşedinte U.Z.P.R, publicist, reputat cronicar sportiv al Societății Române de Radiodifuziune, comentator de radio şi televiziune, trimis special al Postului de Radio Bucureşti şi al „Gazetei Sporturilor” la diverse importante competiţii – Jocurile Balcanice, Campionatele şi Cupele mondiale de atletism, nataţie şi gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo etc. Pentru profesionalism și prodigioasa activitate a fost distins cu numeroase premii; militează în calitate de Președinte al UZPR pentru ideea de jurnalism profesionist.

Derulat în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, evenimentul va avea loc pe data de 4 septembrie 2020, ora 17.00, în Grădina cu statui a Centrului de Cultură „George Apostu” și se va desfășura cu respectarea strictă a normelor în vigoare cu privire la starea de alertă.

          Programul cultural pentru anul 2020 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Artă, Cultură, Tradiție – Călătorii spre eternitate”.