Primăria comunei Filipești, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și  Centrul de Cultură „George Apostu” , vă invită duminică, 9 Decembrie, 2018, ora 13.00, la Casa de Cultură „Radu Beligan”, să luați parte la evenimentul „Radu Beligan 100”, eveniment prilejuit de inaugurarea Punctului Muzeistic „Radu Beligan”.

Evenimentul are loc în anul dedicat Centenarului Marii Uniri, 100 de ani de la Marea Unire dar și 100 de ani de la nașterea marelui actor, moment în care românii au ocazia minunată de a conștientiza valoarea și importanța artei în spațiul culturii Române. Scopul evenimentului este de a aduce în prim-plan și de a oferi ca model o personalitate de excepție a cărui viață artistică s-a desfășurat sub deviza pe care și-a autoimpus-o: „Un actor mare trebuie să aibă eleganță, gust, stil și demnitate”.

Maestru al scenei cu o cultură vastă, o inteligență rafinată, un caracter plin de noblețe, Radu Beligan a fost întruchiparea desăvârșită a actorului, a omului de teatru, iar prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieți a lăsat un mesaj fundamental: „nimic nu se poate construi fără dăruire, credință în valorile fundamentale ale umanității și fără iubire”.

Radu Beligan, creatorul a peste 80 de roluri în teatru si 30 în filme, este deținătorul unei liste impresionante de premii și distincții, printre care se numără și „Marele Premiu George Apostu” (1993), dar și al unei stele care îi poartă numele. Acest patriarh al teatrului si filmului romanesc, aristocrat al artei, mentorul a zeci de generații, idolul a mii de spectatori, a fost cel mai longeviv actor român în activitate, cu o fabuloasă contribuție în teatru, film, televiziune si radio.

La eveniment sunt invitaţi să participe oameni de cultură, oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, oficialități din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, și fiica marelui actor, Anamaria Beligan, prin a cărei bunăvoință, piese de mobilier și obiecte personale ale maestrului, au fost donate pentru a face parte din colecția muzeului.

În cadrul ceremoniei de inaugurare a punctului muzeal va fi difuzat filmul „Radu Beligan, Legenda Comediei” o producție a Teatrului de Comedie – instituție înființată de marele actor și vom avea bucuria să-l ascultăm în recitalul „Mihăiță, Reconstituirea unei Vieți” pe îndrăgitul actor, George Mihăiță.

Așadar, duminică, 9 decembrie 2018, vom putea fi împreună pentru a marca cele două mari evenimente, sub îndemnul maestrului Radu Beligan, care frumos spunea: „M-am născut odată cu România Mare și sunt ombilical legat de ea. Îl rog fierbinte pe Dumnezeu să aibă grijă de România”.

 

Biroul de presă al Primăriei comunei Filipești