Cea de-a treia ediție, și ultima, a programului internațional de rezidențe artistice „Albastru”, organizat de către Centrul de Cultură „George Apostu”, se va deschide pe 1 iulie și se va încheia în data de 26 iulie 2019.
Artiștii rezidenți selecționați pentru anul 2019 sunt: Nicolae Fleissig (Franța), Marko Vuksa (Serbia), Tung Ming-Chin (Taiwan), sculptori cu activitate artistică impresionantă pe plan internațional.
Și în acest an, legătura dintre artiști și atribuțiile curatoriale îi revin sculptorului Maxim Dumitraș, fondatorul Muzeului de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi.
La finalul rezidenței, fiecare dintre cei trei sculptori va lăsa în patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu”, pentru publicul larg, trei opere realizate din lemn de stejar, cu o temă bine definită – Albastru, ce vor îmbogăți spiritual și cultural „Grădina cu statui” din muzeul în aer liber al Centrului.
„Albastrul nu trebuie perceput în felul unui imperativ tematic constrângător, nici ca o constantă cromatică de neevitat în realizarea lucrărilor. Albastrul cerului băcăuan poate deveni cadrul atotcuprinzător, «aura naturală», perspectiva optimă care le armonizează și le scoate în evidență.” (Maxim Dumitraș)
Prezentarea lucrărilor realizate de cei trei artiști publicului larg va avea loc odată cu închiderea rezidenței, în data de 26 iulie, la ora 17.00, la Centrul de Cultură „George Apostu”.
La fel ca în edițiile anterioare ale rezidenței, proiectul are ca suport sprijinul oferit de către Direcția Silvică Bacău – RNP Romsilva, instituție care a pus la dispoziție masa lemnoasă din stejar.
După închiderea celor trei ediții de rezidență artistică de sculptură “Albastru”, Centrul de Cultură „George Apostu” are în vedere realizarea unei galerii permanente de artă plastică „Albastru”. Finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, programul ambiționează crearea unui nou fond artistic care va mobila un nou spațiu expozițional.
Programul cultural pentru anul 2019 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Identitate, alteritate, spirit european”.
***
Nicolae Fleissig – Franța
S-a născut în România, la Târgu-Mureș, în 1948. În 1973, a absolvit Universitatea de Arte din Bucureşti, secția sculptură. Trăiește în Franța, din anul 1982. A debutat cu o expoziție individuală în București, în 1973. Au urmat apoi, în cei 46 de ani de activitate, aproape 90 de expoziții individuale, în 11 țări (Franța, Luxemburg, Andorra, Spania, Belgia, Turcia, Germania, Japonia, Danemarca, SUA și România), participarea la expoziții colective și simpozioane de sculptură în 25 de țări. Peste 120 de sculpturi monumentale pot fi admirate în toate colțurile lumii. Sculptorul Nicolae Fleissig a primit, din partea Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare din Târgu Jiu, Premiul Naţional „Brâncuşi” 2017, una dintre cele mai valoroase distincţii care se acordă în domeniul sculpturii. Nicolae Fleissig a obținut acest premiu pentru expoziţia „Versant Aleatoriu”, deschisă la Muzeul Judeţean din Târgu-Jiu, în martie 2017, cu ocazia Coloviilor Brâncuşi.
“Nicolae Fleissig este un călător al timpului nostru. Aventura începe cu România, trece prin Franța și se extinde în întreaga lume. Nu este o simplă aventură, ci o cercetare a sculpturii. Este un călător care încearcă să învețe despre viață, care răspunde acestei vieți prin faptele sale și care se bucură cu mare plăcere de acest mod de viață. Construcțiile sale monumentale fără granițe sunt o reflectare a acestei puteri pe care o poartă.” (Nesrin Karacan – sculptor)
Marko Vuksa – Serbia
Născut în 1977, la Belgrad (Serbia), Marko Vuksa este absolvent al Facultății de Arte Aplicate, din cadrul Universității de Artă din Belgrad (2001). Din 2016, este profesor asistent la aceeaşi facultate, Departamentul Sculptură. În anul 2001, a avut și prima expoziție personală, la Zemun (Serbia). De atunci, pentru Marko Vuksa, au mai urmat alte 15 expoziții personale, în Japonia, Israel și Serbia. Participarea la circa 160 de expoziții de grup și bienale (Serbia, Muntenegru, Slovenia, România, Albania, Spania, Franța, Austria, SUA, China, Germania, Japonia) întregește imaginea dimensiunii creatoare a unui artist aflat in plină ascensiune. Marko Vuksa are 24 de sculpturi în spațiile publice din Serbia, China și Japonia. Recunoașterea performanțelor sale artistice se reflectă și în cele 12 premii obținute în Serbia și Franța.
„Marko Vukša este un sculptor care explorează granițele unui desen și ale altor diferite procedee artistice cum ar fi sculptura sau instalația. În căutarea răspusurilor artistice la aceste întrebări, el face sculpturi care pot fi privite și ca interpretări ale unui desen în spațiu. Folosind materiale precum fierul sau lemnul, Marko Vukša face o linie în spațiu, dar cu o expresie specială asupra materialului în sine.” (http://www.artinfo.co.rs)
Min-Chin Tung – Taiwan
Născut în 1980, în Ershui, Changhua, Taiwan, Min-Chin Tung a obținut licența si diploma de master în cadrul Universității Naționale de Arte din Taipei, în 2005 și, respectiv, 2009. Seria sa de sculpturi uimitoare în lemn este inclusă în baza de date a Arhivelor de Artă Contemporană din Taiwan. Inființată de către Asociatia de Artă Vizuală din Taiwan, această plaformă online are drept scop promovarea, în întreaga lume, a artiștilor locali din Taiwan. Min-Chin Tung, deși un sculptor tânăr, a realizat 9 expoziții personale, toate în țara sa, a participat la 14 expozitii de grup (Taiwan, Coreea, China, Japonia) și la 11 rezidențe (China, România, Taiwan). Munca sa a fost răsplătită cu 11 premii, în Taiwan și China.
„Artistul taiwanez Ming-Chin Tung este un maestru în transformarea lemnul în sculpturi deopotrivă meditative și emoționale. Lucrările sale neted finisate se transformă și se dezvăluie în mod surprinzător pe măsură ce privitorul se rotește în jurul lor. Deseori, abordează teme legate de emoții interioare și de subconștient, sculpturile sale arătând, în mod frecvent, figuri captive în interiorul lemnului, strivind stratul exterior al acestuia în incercarea de a evada.” (https://mymodernmet.com)
Maxim Dumitraș – România
S-a născut în 1958, în orașul stațiune Sângeorz-Băi și sculptează de când se știe. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca unde a obținut masterul în sculptură. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar artiștii francezi l-au primit în Asociația Internațională de Artă, Paris. Maxim Dumitraș este fondatorul Muzeului de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi și al unui proiect unic în țară, un „sat artistic”, la poalele Munților Rodnei, unde artiștii sunt invitați să vină și să petreacă timpul creând.
Maxim Dumitraș este, rând pe rând, sculptor, pictor, fotograf, cercetător și curator. Prima expoziție personală a susținut-o în anul 1976, iar întâia sa ieșire pe plan internațional s-a petrecut în 1990, la Kraslava, Letonia. De atunci, Maxim Dumitraș a adunat aproape 40 de expoziții personale, peste 50 de expoziții de grup și aproximativ 80 de participări la simpozioane și bienale. Operele sale se bucură de recunoaștere națională și internațională. Artistul a fost recompensat cu numeroase premii, între acestea se numără Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2016, Premiul de Excelență „George Apostu” Bacău 2010.
„Maxim Dumitraș este un artist vizual la care tradiția intră într-un dialog firesc cu formele contemporane. Albastrul sau albul de var, specifice caselor țărănești, zugrăvite pe lucrările lui Maxim Dumitraș, păstrează spiritul lumii cutumiare carpatice ca o expresie a obârșiei noastre ce ne însoțește în contemporaneitate” (Vasile Duda)