Stejarii aduși în curtea Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău la începutul Rezidenței Internaționale de Sculptură „Albastru”, ediția 2019, au devenit, prin eliminarea părților de prisos, opere de artă. Ele aur rămas în Grădina cu Statui din parcul instituției.

Această ultimă ediție dintre cele trei programate s-a desfășurat în perioada 1 – 26 iulie.

Invitați au fost și de această dată sculptori importanți în spațiul cultural mondial: Nicolae Fleissig (Franța), Min-Chin Tung (Taiwan) și Marko Vukša (Serbia), curator – Maxim Dumitraș.

Nicolae Fleissig:

Am utilizat complicitar materialul local (stejar) cu un lemn deosebit, lemn care are o istorie particulară (lemn de mangrove folosit în crescătoriile de stridii).

“Migrația fluturilor de aur” reprezintă un gând la George Apostu. “Zbor utopic” – utopia e un lucru esențial în existența umană a unei societăți, este motorul progresului. Utopia trebuie să zboare dintr-o parte în alta, să fie în viața tuturor. “Inocența unei inimi care vibrează” – o lucrare ce cuprinde o arhitectură care duce spre centrul unui element ce poate fi inima. Ritmul arhitectural și repetiția fac inima să vibreze.

Min-Chin Tung:

Operele mele dezbat transformarea unui spațiu fizic într-un spațiu psihologic interior afectat de vizual. Caracteristicile sculpturilor mele dezvăluie discret  forma interioară și conduc imaginația privitorului spre spațiul interior.

Este o serie formată din trei lucrări. Poartă numele ”Între”, deoarece vorbesc mereu despre legătura dintre artificial și natural, dintre vechi și nou, dintre vizibil și invizibil. Tiltul este ”Între”, deoarece lemnul  provine din natură și este transformat in bucăți pătrate, artificiale.

Marko Vuksa:

Am venit aici având deja câteva idei, dar ceea ce este interesant în legătură cu rezidențele artistice, cu simpozioanele ce au loc în alte parte decât în propriul atelier este faptul că dobândești noi surse de inspirație. Așa că nu doar albastrul m-a legat de acest loc. Am privit acest loc, mi-a plăcut mult arhitectura lui și m-a inspirat să fac câteva schițe noi. Materialul este perfect, este lemn de stejar de mari dimensiuni astfel încât am încercat să combin noile surse de inspirație pe care le-am găsit aici, în arhitectura acestui loc, și să transpun totul într-un mod simplu, așa cum deseori fac în sculpturile mele abstracte, iar eu consider că acest lucru este suficient deoarece am creat ceva nou.

”Albastru” este și numele galeriei permanente de artă plastică ce va reuni toate operele rămase în patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu” după edițiile 2017, 2018 și 2019 ale rezidențelor artistice.

foto: Maxim Dumitraș (stânga), Min-Chin Tung, Petru Bejan, Helene Prattico, Nicolae Fleissig, Alexandru Pugna – secretar de stat in Ministerul Culturii și Identitații Naționale, Gheorghe Geo Popa