IN MEMORIAM DOREL BAICU

Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația de Concerte „SYRINX” organizează în data 23 mai 2023, începând cu ora 17.00, cea de-a treia întâlnire din cadrul programului dedicat „regelui” instrumentelor muzicale, pianul, și marilor artiști ai lumii ce reușesc să-l îndrume spre universul magic al armoniilor sonore, prin talentul și virtuozitatea lor. De această dată, „Serile pianistice” vor aduce pe scena Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” un apreciat pianist român, Mihai Ungureanu, care va fi însoțit în demersul său interpretativ de Tony Chessa (Italia), un artist care îmbină magistral calitățile unui virtuoz flautist concertist cu cele ale profesorului. Toate acestea, într-un afectuos omagiu, o caldă aducere aminte, a celui care a fost Dorel Baicu – fost prim-flautist al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, fost conf. univ. dr. la Academia de muzică din Iași și fost component al cunoscutei formații camerale „Trio Syrinx”. Cu această ocazie Asociația de Concerte „SYRINX” va acorda Premiul „Dorel Baicu” pentru anul 2023 flautistului Tony Chessa.

Pianistul MIHAI UNGUREANU a debutat la vârsta de 16 ani pe scena Filarmonicii craiovene cu Concertul nr. 1 de Franz Liszt. Este absolvent al Liceului de Artă din Craiova și al Academiei de Muzică din București, unde a studiat pianul sub atenta îndrumare a profesorilor Dan Grigore și Ioana Minei; în prezent este Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. În calitate de director general (1990-2000; 2003-2009) şi de director artistic (2001-2003; 2012-2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare, în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveția, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova ș.a. De-a lungul carierei sale, Mihai Ungureanu a coordonat cursuri de măiestrie în SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Grecia, Republica Moldova, Japonia (Kyoto, Hiroshima), fiind frecvent invitat să participe în juriile unor concursuri internaționale, precum Viotti-Valsesia, Citta di Cantú-Como sau Franz Schubert –Italia.

Originar din Sassari (Italia), TONY CHESSA s-a specializat cu Chiara Tonelli la „Scuola di Musica di Fiesole” și cu Pier Narciso Masi la „Accademia Internazionale di Imola”; a urmat cursurile unor profesori de renume printre care M. Ancillotti, M. Marasco, R. Ghiani, B.Cavallo, L. Pontecorvo, A. Persichilli, W. Bennett, G.P. Pretto, A. Amenduni, D. Formisano, C. Tonelli, S.Bandino și N. Mazzanti.

A participat ca flaut principal în mai multe orchestre de tineret, inclusiv Lanciano și Pescara, sub bagheta lui D. Renzetti și L. Shambadal. După experiența ca membru al Orchestrei „J. Futura” din Trento a fost selectat pentru a participa la un turneu important în China ca flaut principal sub bagheta lui Lior Shambadal, iar în Malta ca solist de flaut. Din 2008 a început să predea în mai multe masterclass-uri în Sardinia. Din anul 2004 este flaut principal al Teatrului Ente Concerti „Marialisa De Carolis” din Sassari, iar în 2012 a fost invitat să cânte ca solist Mozart Flute Concerto nr. 2.

ÎN PROGRAM:

Gaetano Donizetti – Sonata pentru flaut și pian

César Franck – Sonata (transcripție pentru flaut și pian)

George Enescu – Cantabile și Presto pentru flaut și pian

Philippe Gaubert – Nocturna și Allegro Scherzando pentru flaut și pian

Piotr Ilici Ceaikovski – Aria lui Lensky din „Evgheni Oneghin” pentru flaut și pian

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.

BILETELE POT FI PROCURATE DE LA MUZEUL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „GEORGE APOSTU”.