CEA DE-A XXV-A EDIȚIE A ZILEI CENTRULUI DE CULTURĂ „GEORGE APOSTU”
– RĂDĂCINI –

În măsura în care crezi în ceva, într-un set de principii morale sau în preceptele creștinismului, este normal ca atunci când timpurile îți sunt potrivnice să-ți pui la încercare tăria credinței, să crezi și mai mult, să-ți asumi fără teamă destinul scris încă din momentul în care te-ai angajat să cultivi valorile care îl definesc pe Om. Altfel, ce rost mai are această clipă efemeră pe care o trăim în absența curajului, creativității, frumuseții, adevărului și a celorlalte virtuți care au dat un rost înalt vieții pe acest pământ?
Consecvenți crezului și principiilor cultivate încă din momentul înființării instituției, Centrul de Cultură „George Apostu” va aniversa pe data de 23 aprilie 2020 cea de-a XXV-a ediție a Zilei Centrului. Desigur, va fi o ediție marcată de conceptul ambiguu al distanțării sociale, care ne obligă să ființăm în variantă „virtuală” (pe pagina de facebook a Centrului); vom fi aici, la datorie, ocrotiți de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe „Purtătorul de Biruință”, împreună cu George Apostu, patronul nostru spiritual, și, de la mare distanță, însoțiți de Nicolae Fleissig, având credința că arta și frumusețea vor salva lumea și speranța că, prin cultură, sufletele noastre vor renaște odată cu explozia de inflorescență primăvăratică a naturii. Singuri, aici, pentru alți oameni singuri, acolo, în fața ecranelor telefoanelor, dar împreună sub umbrela credinței și artei.
Programul celei de-a XXV-a ediții a Zilei Centrului cuprinde:
– Expoziție Nicolae Fleissig – „Reîntâlnire”, cu lucrări ale cunoscutului sculptor român ce pot fi admirate prin intermediul Albumului Nicolae Fleissig editat, pentru moment, on-line;
– Filmul „Rezidența Internațională de Sculptură – Albastru”, ediția I, 2017; protagoniști, sculptorii Maxim Dumitraș (România), Nedim Hadziahmetovic (Serbia) și Krasimir Metodiev (Bulgaria).
Născut în anul 1948, la Târgu-Mureș, Nicolae Fleissig a absolvit Universitatea de Arte din Bucureşti, secția sculptură (1973). Trăiește în Franța, din anul 1982. A debutat cu o expoziție individuală în București, în anul 1973; au urmat apoi, în cei 46 de ani de activitate, aproape 90 de expoziții individuale, în 11 țări (Franța, Luxemburg, Andorra, Spania, Belgia, Turcia, Germania, Japonia, Danemarca, SUA și România), participarea la expoziții colective și simpozioane de sculptură în 25 de țări. Sculptorul Nicolae Fleissig a primit Premiul Naţional „Brâncuşi” (2017), una dintre cele mai valoroase distincţii care se acordă în domeniul sculpturii.
Programul cultural pentru anul 2020 al Centrului de Cultură „George Apostu”, în care acesta sărbătorește 30 de ani de la înființare, se desfăşoară sub genericul „Artă, Cultură, Tradiție – Călătorii spre eternitate”.

Suntem aici pentru voi!