Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău prin organizarea manifestării „Iar deasupra tuturora…”,  marți, 15 ianuarie 2019, ora 17.00, la sediul instituției.

Evenimentul reprezintă un moment special de reflecție asupra valorilor naționale și vizează omagierea poetului Mihai Eminescu, marcând împlinirea a 169 de ani de la naştere și, în același timp, debutul manifestărilor culturale ale instituției ce se vor desfăşura în 2019.

Anul 2018, s-a încheiat pentru Centrul de Cultură „George Apostu”, prin înregistrarea unui număr impresionant de evenimente culturale, având alături un public fidel și dornic de cunoaștere, căruia îi mulțumim și le suntem recunoscători,  așteptându-i în continuare să ia parte la festinele culturale pe care Centrul de Cultură „George Apostu” le pregătește pentru acest an.

În ultimii doi ani, Centrul de Cultură George Apostu, prin periodicul său de cultură „Vitraliu”, a adus în prim-plan problematica Marii Uniri. Prin studii pertinente ale unor mari istorici, pe care revista noastră i-a contactat, prin efortul unor oameni de cultură și artiști, colaboratori ai revistei, am reușit să subliniem faptul că Marea Unire nu înseamnă „România-100”, ci este rezultatul unui proces istoric de mai bine de 500 de ani, timp în care s-a format conștiința națională. Astfel, Centenarul României va fi o temă de actualitate și în anul 2019.

În seara de 15 ianuarie 2019, vor susține comunicări despre universalitatea operei lui Mihai Eminescu, despre provocările actuale ale limbii române dar și ale istoriei, Eminescu și românitatea, cultivarea identităţii naţionale:

prof. Constantin Călin, critic și istoric literar, publicist de elită al Bacăului (și nu numai);

prof. Ștefan Munteanu, pasionat al operei lui Mihai Eminescu și autor al mai multor publicații, având ca problematică centrală existența creatoare a marelui poet;

lect. univ. dr. Adrian Jicu, manager al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza”, Bacău;

Dan Petrușcă, poet și eseist, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău.

Programul serii va continua cu recitalul susținut de Cvintetul „Grupetto”, format din:

Ciprian Sicinschi – vioara I

Alexandru Timilie – vioara a II-a

Ilinca Sbanțu – violă

Liviu Mera – violoncel

Stelian Dima Resmeriță – contrabas

 

 

 

Biroul de presă al Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău