Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău aduce actorii români ai Teatrului „Sterija” din Vârșeț la cea de-a V-a ediție a „Reuniunii Teatrelor Naționale din România și Republica Moldova”

Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău aduce la cunoștința publicului iubitor de manifestări artistice din domeniul artelor spectacolului derularea unui nou parteneriat ce are ca obiectiv promovarea secției în limba română din cadrul Teatrului Național „Sterija” din Vârșeț (Serbia). Ivit în contextul fericit al evenimentelor legate de aniversarea Centenarului Unității Românești (1918-1920), pretextul este oferit de derularea la Chișinău a celei de-a V-a ediții a „Reuniunii Teatrelor Naționale din România și Republica Moldova”, în perioada 16-29 septembrie 2019. Un eveniment teatral de excepție, inițiat, din dor de limba română, de domnul Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, care privilegiază cultura și limba națională, singurele repere și certitudini identitare capabile astăzi să aglutineze întreaga românitate, dincolo de toate granițele pe care istoria le-a așezat între noi. 

Un element de noutate al programului din acest an este oferit de prezența trupei de actori „Scena Română” din cadrul Teatrului Național „Sterija” din Vârșeț, care va fi prezentă cu spectacolul „Adolescentul din duba cu sentimente de unică folosință”, după lucrarea cunoscutului dramaturg român Mircea M. Ionescu. Menționăm faptul că această colaborare inedită, ce reunește românitatea din Voivodina cu cele din România și din Republica Moldova, este rodul diligențelor depuse de domnul Gheorghe Geo Popa, director al Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, încă din perioada în care a deținut funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Spectacolul „Adolescentul din duba cu sentimente de unică folosință” va avea loc în Sala Studio a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, pe data de 19 septembrie 2019, începând cu ora 17,00, din distribuție făcând parte actorii Ionel Cugia, Monica Boldovină Bugle, Maribel Popa și Marina Valeria Jurca. Regia poartă semnătura lui Iulian Ursulescu iar scenografia este realizată de Sofia Lučić. Aportul financiar aferent derulării acestui proiect este susținut, cu aceeași generozitate cu care o face de fiecare dată, de Societatea de Investiții Financiare „Moldova”. Transmitem, pe această cale, cordialele noastre mulțumiri!

Această colaborare cu secția în limba română a Teatrului Național „Sterija” din Vârșeț este doar preambulul unui amplu proiect teatral conceput în cadrul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, intitulat „Triptic teatral românesc – Vârșeț-Cahul-Bacău”. Un proiect ce va avea ca punct de plecare rezidența de teatru din luna noiembrie a.c. (Bacău), care se va finaliza prin montarea spectacolului „America de acasă”, după lucrarea dramaturgului român Mircea M. Ionescu. Un spectacol pe care dorim să-l jucăm inclusiv pe scena noului Teatru Republican „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, construit pe baza finanțării oferite de Guvernul României, preconizat a fi inaugurat în toamna acestui an.

Programul cultural pentru anul 2019 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Identitate, alteritate, spirit european”.