Centrul de Cultură ”George Apostu” din Bacău a găzduit, în perioada 26-28 mai 2017, lucrările celui de-al IX-lea Congres Național de Insignografie și cea de-a XLIII-a Expoziție colectivă de insigne, în organizarea Asociației Colecționarilor de Insigne din România (ACIR), din cadrul Societății Numismatice Române (SNR).
„Conducerea ACIR a hotărât ca județul Bacău să fie gazda acestor ediții ale congresului și expoziției, omagiindu-se astfel memoria colonelului Ioan Dogaru, părintele instituţional al insignografiei româneşti. Ioan Dogaru, cetăţean de onoare al municipiului Bacău, născut pe 28 noiembrie 1922 în satul Galbeni din actuala comună Nicolae Bălcescu (decedat la 14 iulie 2011), a fost cel care a donat un foarte valoros material, numismatic şi de artă, Complexului Muzeal «Iulian Antonescu» Bacău, a fost unul dintre cei mai activi numismaţi şi insignofrafi români.”- a declarat Vilică Munteanu, președintele Societății de Numismatică din Bacău.
Cei aproape 100 de colecționari din întreaga ţară au expus circa 14.000 de insigne româneşti şi străine.
În cadrul manifestării, pe lângă expoziție s-a desfășurat și un simpozion pe teme insignografice, de cercetare, având ca principală temă continuarea activității de colectionare de insigne.
Organizarea acestor manifestări la Bacău a constituit o premieră pentru Moldova, celelalte ediții desfășurându-se în Transilvania și Muntenia.
Istoria insignografiei în România
La începutul anilor 1950, în ţara noastră existau câteva colecţii remarcabile de insigne, amestecate însă între cele de monede, medalii sau timbre. Începutul unei colecţii organizate de insigne în România o datorăm colonelului Ioan Dogaru, care încă din 1948 a început să-şi ordoneze piesele după anumite criterii şi tematici. Peste două decenii, Ioan Dogaru a avut o idee deosebită, aceea de a prezenta într-o expoziţie o parte din colecţia sa, care atunci număra peste 4.200 de piese. Şi, astfel, la 24 martie 1968 a fost semnat actul oficial de naştere al insignografiei româneşti, la Casa Centrală a Armatei din Bucureşti, actualmente Cercul Militar Naţional.
La șapte ani de la expoziţia de insigne din Capitală, a avut loc, la Petroşani, prima întâlnire pe ţară a colecţionarilor de insigne (2-3 august 1975), rod al colaborării a trei colecţionari de marcă din ţară: col. Ioan Dogaru – Bucureşti, Pavel Milovan – Timişoara şi Aurel Dula – Petroşani. Următoarele întâlniri anuale au avut loc la Timişoara, Craiova, Bucureşti – Casa Centrală a Armatei, Petroşani, Arad, Tg. Mureş, Tg. Secuiesc etc. De atunci, anual, s-a organizat câte o expoziţie colectivă în diferite oraşe din ţară, dar în niciunul din Moldova.