Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău anunţă deschiderea expoziţiei itinerante de fotografie a artistului plastic Leonard Răchită – «impermanences», la Galeriile Satellite din Paris, Franţa, în data de 13 mai 2016.

Expoziţia „impermanences” a artistului plastic Leonard Răchită  este parte integrantă a programului cultural al Centrului pentru anul 2016, care se desfăşoară sub titlul generic „Pe urmele lui Apostu”. Se urmăreşte pe de o parte, promovarea brand-ului George Apostu şi, pe de altă parte, refacerea drumului simbolic România-Franța-Japonia, pe care însuşi marele sculptor George Apostu l-a parcurs, prin participarea la numeroase simpozioane internaţionale.

Expoziţia este însoţită de prezentarea albumului de artă Leonard Răchită – «impermanences», realizat de Centrul de Cultură „George Apostu”, în condiţii grafice de excepţie.

Expoziţia Leonard Răchită – «impermanences» va fi itinerată ulterior pe 12 septembrie 2016, la Tokyo, Japonia, la Galeriile Hinoki F.

La Bacău, vernisajul expoziţiei va avea loc la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”, pe data de 14 octombrie 2016, în cadrul evenimentului Simpozionul Național de Estetică, organizat de Centrul de Cultură „George Apostu”.

Leonard Răchită (n. 1952, Buhuşi)renumit sculptor, fotograf, profesor de sculptură şi arte decorative la Paris, absolvent al Institutului de Arte Plastice Bucureşti.

Alături de activitatea sa artistică, marcată de expoziţii personale în galeriile din Paris, Vermont sau Cairo şi de expoziţii colective la Tokyo, New York, Sydney sau Barcelona, sculptorul manifestă un interes real pentru simpozioanele de sculptură, fondând în anul 1986 AISS – Asociația Internaţională a Simpozioanelor de Sculptură, şi susține conferinţe pe tema simpozioanelor de sculptură şi locul lor în contextul artei contemporane, inclusiv în Statele Unite, Mexic, Siria.

Leonard Răchită l-a cunoscut pe George Apostu atât în ţară, cât şi în exil, la Paris, în anii ’70-’80, fiind influenţat de opera şi personalitatea sa. George Apostu a influenţat o întreagă generaţie, creând o nouă direcţie în arta românească, independentă de canoanele vremii.

Leonard Răchită s-a stabilit la Paris în anul 1983. În 2014 a primit Marele Premiu „George Apostu” decernat de Centrul de Cultură „George Apostu”.