vem

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău vă invită vineri, 18 noiembrie 2016, ora 17.00, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”, la workshop-ul prilejuit de vernisajul expoziției de caricatură „VEM” și lansarea albumului cu același titlu, semnate de caricaturistul băcăuan Victor Eugen Mihai.

Victor Eugen Mihai-VEM este jurnalist de profesie. A debutat în caricatură în revista “Urzica”, în 1988. Este autor al albumelor de caricatură “Opriți Pământul, vreau să cobor!” (1995) şi “VEM MANIA” (1997).

Lucrările sale au fost expuse în peste 50 de țări și publicate în albume de caricatură de pe toate continentele. A publicat caricaturi în diverse ziare și reviste internaționale. A participat la nouă expoziții personale și de grup, naționale și internaționale.
Lista premiilor la concursurile internaționale a fost deschisă în 1991, la Bogota, Colombia, și a continuat cu premii obținute în Korea (1997), Taiwan (1999), Syria (2007), Iran (2008), India (2011), Coreea de Sud (2011, 2012, 2015), New York (2012), România (2015, 2016).
A câştigat 10 premii la concursuri naționale de caricatură (Vaslui, Deva, Brăila, Bacău ş.a.) şi Premiul Cotidianului “Deșteptarea” [Bacău, România] – 2011.

„Dar se poate ca vemul să se fi ițit dintr-un meșterit “decupaj” al realității, întrucât caricaturistul “taie” firele putrede ale acesteia, “eliberând” crochiuri cu semnalmentele derizoriului ori ale măruntelor “vanități” omenești… Se preface într-un demon neastâmpărat și, pentru că imaginația sa e… cât lumea, strecoară “dulci” ambiguități, recurge la simboluri și alegorii vizuale, chiar la metafore plastice, dar e responsabil și cu gradul de deformare a realității, se “vâră” și în mesaj, oferindu-i acestuia și mijloacele, instrumentarul cu care clarifică sau obscurizează sensul/sensurile…”, consemnează prof.dr. Gheorghe Iorga, în albumul de caricatură „VEM”, editat de Centrul de Cultură „George Apostu” cu ocazia acestui eveniment.

Workshop-ul imaginat și realizat de Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău, îi va avea ca protagoniști pe binecunoscutul actor Bogdan Matei, de la Teatrul Municipal Bacovia, și pe violoncelistul Liviu Mera, de la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, care îl vor „zugrăvi”, prin intermediul cuvântului și al muzicii, pe însuși autorul expoziției, Victor Eugen Mihai-VEM care, cu binecunoscuta-i generozitate, va oferi celor prezenți „suvenire” și autografe.
Evenimentul face parte din programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” pentru anul 2016, denumit generic „Pe urmele lui Apostu”.

Galerie foto