Parcursul expoziției itinerante de fotografie „impermanences”, semnată de artistul plastic Leonard Răchită, s-a încheiat la Bacău, în data de 14 octombrie 2016, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”, refăcând drumul simbolic Paris-Tokyo-Bacău, pe care însuși marele sculptor George Apostu l-a parcurs.

Artistul Leonard Răchită ne vorbește despre umbre, lumină, prezențe, absențe, limite, „cele 24 de imagini, adevărate bijuterii alb-negru, din locuri exotice de pe întreg mapamondul, sunt tot atâtea încercări de reabilitare a fotografiei, banalizată astăzi prin repetiții, fuga după senzațional sau supralicitarea evenimentului cotidian, în dauna artei fotografice autentice”, remarcă prof.univ.dr. Petru Bejan, de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, în prezentarea expoziției de la Bacău.

Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”, Bacău

Desfășurată sub genericul „Pe urmele lui Apostu”, expoziția „impermanences” s-a deschis la Galeriile Satellite din Paris, în data de 13 mai 2016, în prezența a numeroși artiști, prieteni ai lui Leonard Răchită, dar și a directorului instituției, Gheorghe Geo Popa, inițiatorul proiectului.

Galeriile Satellite, Paris

Expoziţia Leonard Răchită – «impermanences» și-a urmat traseul, fiind itinerată pe 12 septembrie 2016, la Tokyo, Japonia, la Galeriile Hinoki F.
Expoziţia a fost însoţită de lansarea albumului de artă Leonard Răchită – «impermanences», realizat de Centrul de Cultură „George Apostu”, în condiţii grafice de excepţie.

Galeriile Hinoki F, Tokyo

Leonard Răchită (n. 1952, Buhuşi), renumit sculptor, fotograf, profesor de sculptură şi arte decorative la Paris, absolvent al Institutului de Arte Plastice Bucureşti.

Alături de activitatea sa artistică, marcată de expoziţii personale în galeriile din Paris, Vermont sau Cairo şi de expoziţii colective la Tokyo, New York, Sydney sau Barcelona, sculptorul manifestă un interes real pentru simpozioanele de sculptură, fondând în anul 1986 AISS – Asociația Internaţională a Simpozioanelor de Sculptură, şi susține conferinţe pe tema simpozioanelor de sculptură şi locul lor în contextul artei contemporane, inclusiv în Statele Unite, Mexic, Siria.

Leonard Răchită l-a cunoscut pe George Apostu atât în ţară, cât şi în exil, la Paris, în anii ’70-’80, fiind influenţat de opera şi personalitatea sa. George Apostu a influenţat o întreagă generaţie, creând o nouă direcţie în arta românească, independentă de canoanele vremii.

Leonard Răchită s-a stabilit la Paris în anul 1983. În 2014 a primit Marele Premiu „George Apostu” decernat de Centrul de Cultură „George Apostu”.