PATRIA NOASTRĂ – LIMBA ROMÂNĂ – OMAGIATĂ ÎN CADRUL REZIDENȚEI INTERNAȚIONALE DE TEATRU „AMERICA DE-ACASĂ”

MOTTO:

„De aceea, pentru mine, muntele munte se zice,

de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune,

de aceea, pentru mine izvorul izvorăște,

de aceea, pentru mine viața se trăiește”

(Nichita Stănescu)

În intervalul 11 noiembrie – 22 decembrie 2019, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău derulează un proiect inedit în spațiul cultural local, regional și național – Rezidența Internațională de Teatru – America de-Acasă, care va avea ca finalitate punerea în scenă a spectacolului cu același nume, după piesa cunoscutului dramaturg român Mircea M. Ionescu.

Proiectul teatral „America de-Acasă” este construit în jurul dorinței noastre de promovare a culturii și limbii române atât în interiorul spațiului național cât și, mai ales, în regiunile istorice din afara granițelor țării în care comunitățile românești și-au conservat identitatea etnică în special prin raportarea la limba lor maternă. Considerăm că astfel de punți de legătură, trasate prin intermediul vectorului cultural-lingvistic, conțin un uriaș potențial de conservare și de „spiritualizare” a identității naționale, într-o lume globalizată uniformizatoare, și o capacitate insuficient valorificată de a interconecta toate comunitățile românești, dincolo de toate granițele pe care istoria le-a trasat între noi. Un proiect menit să ne demonstreze că, dincolo de orice concretețe fizică și de imperfecțiunile ei, România este, în primul rând, o stare de spirit, pe care o vom accepta și o vom conota pozitiv, luminos, numai prin redescoperirea tradițiilor, culturii și limbii române.

Având acest fundament conceptual inedit – limba română văzută ca Patrie a tuturor românilor, ca singurul resort capabil să reconfigureze starea de „Acasă”, indiferent de coordonatele geografice pe care ne poartă destinul fiecăruia dintre noi – Rezidența Internațională de Teatru „America de-Acasă” aduce pe aceeași scenă actori profesioniști ce activează în cadrul teatrelor naționale din regiunile istorice din imediata apropiere a României (Secția în limba română a Teatrului Național „Sterija” din Vârșeț – Serbia, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova) și din țară – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău. Între actorii implicați în acest proiect, amintim aici pe Oleg Cășuneanu și Tudor Andriuță – artist emerit (Cahul, Republica Moldova), Ionel Cugia (Vârșeț, Serbia), Claudia Motea (București, România), Gheorghe Vlăduț Gavriș (România), Eliza Noemi Judeu, Matei Bogdan, Florina Găzdaru, Bogdan Buzdugan, Dumitru Rusu (Bacău, România). Scenografia și costumele aparțin Sofijei Lučić, Teatrul Național „Sterija” din Vârșeț.

Etapele de derulare ale rezidenței, precum și montarea spectacolului sunt coordonate de un regizor cu o activitate teatrală și o cuprindere asupra dramaturgiei universale impresionante – regizorul Geirun Tino, directorul Teatrului „Pygmalion” din Viena, fost regizor al Teatrului Dramatic „Bacovia” (1980-1985).  

Avanpremiera spectacolului „America de-Acasă” va fi în data de 20 decembrie 2019, iar premiera în data de 22 decembrie (Teatrul Municipal „Bacovia”). Programul rezidenței de teatru se va desfășura la Centrul de Cultură „George Apostu”, care este producătorul spectacolului, și la Teatrul Municipal „Bacovia”, partener în acest proiect.

Rezidența Internațională de Teatru beneficiază de un substanțial aport financiar din partea AEROSTAR S. A. Grup Industrial Aeronautic – Bacău – România, precum și de o generoasă constribuție din partea societăților AGRICOLA S. A. și SALBAC S.A. cărora, și pe această cale, organizatorii le adresează cordiale mulțumiri.

Biletele se găsesc la: myticket.ro, entertix.ro, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău și Teatrul Municipal „Bacovia”.

Programul cultural pentru anul 2019 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Identitate, Alteritate, Spirit european”.