Expoziţia-concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei” organizată de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala Bacău, Primăria Municipiului Bacău, Primăria Municipiului Chișinău și Centrul de Cultură „George Apostu” se remarcă prin longevitate şi continuă diversificare, contribuind la promovarea artiştilor plastici de pe cele două maluri ale Prutului.

La cea de-a XXVII-a ediție a „Saloanelor Moldovei” au participat 370 de artişti plastici din R. Moldova şi România cu peste 400 de lucrări.

Expoziția a fost vernisată pe 31 august 2017 la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, iar pe 20 octombrie 2017 expoziţia s-a deschis în Bacău la Muzeul de Artă, la Galeriile „Ion Frunzetti” ale UAPR Bacău și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Galeria „Hol”.

Inițiatorii acestui proiect au fost Ilie Boca, artist plastic, Ion Ungureanu, ministrul Culturii din Republica Moldova, Constantin Donea, preşedinte al Comitetului de Cultură din Bacău, Geo Popa, director al Centrului de Cultură „George Apostu”, Sergiu Cuciuc, artist plastic din R. Moldova, Andrei Pleşu, ministrul Culturii şi mulţi alţii.

La vernisajul expoziţiei de la Muzeul de Artă din Bacău, în data de 20 octombrie 2017, au participat artişti din Republica Moldova, Ghenadie Jalbă, vicepreședinte UAP din Republica Moldova şi Tudor Stavilă, critic de artă, Geo Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, care a avut o intervenţie în care a făcut apel la rolul întemeitorilor în cultura română, renunţarea la graniţele impuse vremelnic de decizii politice şi un îndemn la iubire pentru artişti și Pavel Şuşară, critic de artă.

Expoziţia a cuprins lucrări semnate de 140 de autori din R. Moldova şi 231 – din România. Juriul a acordat 9 premii:

  • Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova – Mircea Ştefănescu (România)
  • Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău – Marius Cristea (România)
  • Premiul Consiliului Judeţean Bacău – Eudochia Robu   (Republica Moldova)
  • Premiul Primăriei municipiului  Bacău – Ghenadie Tâciuc (Republica Moldova)
  • Premiul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău- Ecaterina Ajder (Republica Moldova)
  • Premiul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei – Aura  Evelina Radu (România)
  • Premiul „Mihail Grecu” al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova – Ion Anghel (România)
  • Premiul  Uniunii Artiştilor Plastici din România- Dumitru Vedianu (Rep. Moldova)
  • Premiul Primăriei Municipiului Chişinău – Dionis Pușcuță (România)

Începând cu această ediţie se modifică regulamentul „Saloanelor Moldovei”, astfel încât odată cu expoziţia artiştilor înscrişi în concurs să aibă loc o expoziţie personală a unui artist din Republica Moldova în Bacău și vicerversa.

Anul acesta, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” se poate vizita expoziţia artistului Simion Zamşa (Republica Moldova), iar la Chişinău a unui artist din România.

Galerie foto Saloanele Moldovei