Centrul de Cultură „George Apostu” organizează, în data de 31 mai 2018, evenimentul „Se întorc valorile românilor acasă”, prilejuit de aducerea în țară a trei opere aparținând sculptorului George Apostu, primite prin donație de la E.S. Sheikh Michel Bechara El-Khoury din Beirut (Liban) și acceptate de Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc în data de 31 mai 2018, ora 18.00, la Teatrul Municipal Bacovia, în prezenţa unor reprezentanți ai instituțiilor ce au colaborat la succesul acestei ample acțiuni, a celor care l-au cunoscut pe George Apostu sau i-au apreciat opera și a oficialităților locale. Vor susține alocuțiuni: E.S. Victor Mircea, Ambasadorul României în Republica Libaneză, Malek El-Khoury din Beirut (Liban), acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, Alexandru Pugna și Gheorghe Popa, secretari de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Programul va continua cu decernarea diplomelor Centenar și concertul de gală „Transhumanță” oferit de Ion Bogdan Ștefănescu (flaut) și Costin Soare (chitară).
De la ora 19.30, la Centrul de Cultură „George Apostu”, va avea loc inaugurarea expoziției permanente „Tată și fiu” – George Apostu, în prezentarea istoricului de artă Pavel Șușară, și proiecția filmului dedicat sculptorului, realizat de Ruxandra Garofeanu.
Organizarea expoziției permanente cu lucrările primite prin donație din Beirut de la E.S. Sheikh Michel Bechara El-Khoury reprezintă un demers de redescoperire și de reafirmare a unui artist important care s-a raportat adesea la valorile patrimoniale, care a înțeles esența acestui spațiu, dar mai ales a avut vocația universalității și readuce în actualitate dimensiunea personalității artistice a sculptorului George Apostu.
Donatorul: E.S. Sheikh Michel Bechara El-Khoury (n. 24 nov. 1926, Beirut), fiul primului președinte al Libanului post-independent, Bechara El Khoury.
A fost pentru două mandate guvernatorul Băncii Centrale a Libanului (BDL). A ocupat, de-a lungul carierei sale, multiple funcții ministeriale: între 1965 și 1968 a fost ministru al informației, ministru al apărării și ministrul turismului. Este membru fondator al Consiliului Național al Turismului. A fost numit, de asemenea, reprezentant personal al Președintelui Republicii Libaneze.
Cariera sa bogată și diversificată a început ca jurnalist la cotidianul „Le Jour”. A participat la o serie de misiuni oficiale libaneze în Londra, Paris, Vatican și Cairo, în calitate de Atașat al Departamentul Politic al Ministerului Afacerilor Externe. A fost consilier juridic pentru numeroase bănci. A fost implicat activ în conducerea unor companii. Timp de peste zece ani, a publicat numeroase articole și studii și a ținut conferințe la „Cénacle Libanais” și alte instituții culturale. Este co-fondatorul băncii NECB, cumpărată recent de Saradar Bank, unde este membru al Consiliului de Administrație.
Huguette Caland (n. 19 ian. 1931, Beirut), pictor, sculptor, designer vestimentar, fiica președintelui Bechara El Khoury, s-a stabilit în Los Angeles, după ce a trăit și creat în Beirut, Paris și o scurtă perioadă la New York. Caland face parte din categoria artiștilor moderniști în arta libaneză, într-o perioadă de revoluție socială și politică, în care toate dogmele tradiționale erau transformate. H. Caland s-a eliberat din mediul său social și a ales să-și dedice viața artei. Lucrările artistei sunt prezente în muzee și colecții private din Orientul Mijlociu, SUA și Europa.
Huguette Caland l-a cunoscut pe George Apostu la Paris, în ultima parte a existenței sale, și a intermediat achiziția lucrărilor de către fratele său, Sheikh Michel Bechara El-Khoury. Cele trei sculpturi în lemn sunt donate cu dorința expresă de a ajunge înapoi în locul unde s-a născut sculptorul George Apostu, Guvernul României hotărând prin memorandum ca lucrările să intre în patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău.
Programul cultural pentru anul 2018 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Un an cât un veac” și este dedicat Centenarului Marii Uniri.