Centrul de Cultură „George Apostu” a organizat în data de 23 aprilie 2018  cea  de a XXIII-a ediţie a programului ZIUA CENTRULUI GEORGE APOSTU, eveniment prilejuit, an de an, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe-Purtătorul de biruinţă.

Deschiderea oficială a evenimentului s-a făcut în prezența secretarului de stat din Ministerul Culturii și Identității Naționale, Gheorghe Popa. Manifestările culturale au debutat cu „Retrospectiva Ion Văsâi 2018”, expoziție de pictură, sculptură, grafică și obiect, care a fost prezentată de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară.

Vernisajul a fost urmat de lansarea albumului de artă a artistului moineștean Ion Văsâi, editat cu sprijinul Municipiului Bacău. Acest demers expozițional oferă publicului oportunitatea de a urmări în timp evoluția unui artist, dar și de a descoperi o personalitate complexă cu o mare forță expresivă.

Evenimentul a continuat cu Spectacolul Cărţii: HĀDJI ĀGHĀ-Sādegh Hedāyat, Editura Limes, 2018 – traducere din limba persană, prefață, note și comentarii de Gheorghe Iorga. Povestirile din carte sunt „Hādji Āghā” și „Misiunea”, iar despre carte și autor au vorbit Constantin Călin și Adrian Jicu.

 

O importanță deosebită i-a revenit lansării revistei Vitraliu, numărul 48, dedicat Centenarului Marii Uniri. Semnăturile unor nume de prestigiu naţional şi internaţional ale Academiei Române, ale unor scriitori şi oameni de cultură de renume, precum şi a unui mare număr de cadre universitare, poeţi consacraţi şi debutanţi vin să sporească importanţa acestei reviste pentru comunitatea locală şi naţională.

În cadrul manifestării ZIUA CENTRULUI GEORGE APOSTU publicul a fost invitat într-o călătorie muzicală „De la Paganini la Piazzolla”, în lumea romantismului şi a neoromantismului de la începutul secolului XX, în interpretarea unuia dintre cei mai apreciaţi şi activi chitarişti români, Costin Soare.

Programul cultural pentru anul 2018 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Un an cât un veac” și este dedicat Centenarului Marii Uniri.

Galerie foto