Rodnicia toamnei se regăsește în panerele culturale ale Centrului de Cultură „George Apostu” sub forma proiectelor artistice derulate în perioada septembrie-octombrie 2021 și, mai ales, a numeroaselor proiecte și programe ce urmează să se desfășoare în luna noiembrie a anului în curs. Astfel, după turneul basarabean cu spectacolul „America de-Acasă” (Chișinău, Cahul), după Rezidența de dans contemporan „În căutarea corpului pierdut” și după Rezidența artistică internațională „Estul întâlnește Estul”, luna noiembrie a debutat cu premiera spectacolului de dans „În căutarea corpului pierdut” (3 noiembrie 2021), aceasta fiind urmată de unul dintre programele culturale de tradiție ale instituției – Simpozionul Național de Estetică (SNE), cea de-a XXVI-a ediție (11-13 noiembrie 2021).
Noua ediție a SNE propune celor interesați o tematică ce invită la analiză introspectivă, la redescoperirea lucrurilor simple, a esențelor pierdute în această încercare globală de a amâna un final previzibil în detrimentul bucuriei de a trăi – „Călătorii în timp”.
Simpozionul Național de Estetică va debuta în ziua de 11 noiembrie 2021, cu vernisarea expoziției de artă vizuală „Călătorii în timp”. Precizăm faptul că este vorba despre o expoziție colectivă, cu lucrări de pictură, sculptură, grafică și fotografie, simezele Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” găzduind o selecție de lucrări plastice aparținând unui număr de 37 de autori; totodată, este vorba despre o expoziție retrospectivă, lucrările fiind realizate în cadrul ultimelor cinci ediții ale Rezidenței Tescani. Un veritabil potpuriu de cromatici contemporane …
Colecția se află în custodia comună a artistului vizual și fotografului profesionist Ovidiu Ungureanu, fondatorul Chromatique Photo Studio & Art Gallery, căruia îi adresăm cele mai cordiale mulțumiri pentru colaborare și pentru bunăvoința cu care a pus la dispoziția Centrului lucrările artiștilor.
Obligat de noile restricții impuse de incidența ridicată a infectării cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populației României, Centrul de Cultură „George Apostu” este nevoit să reconfigureze programul evenimentului, renunțând parțial la formatul său clasic (fizic) și abordând varianta online. Astfel, cu excepția nelipsitei expoziții de artă vizuală, ce va fi vernisată în format fizic, toate celelalte activități vor fi prezentate exclusiv online, pe pagina de facebook a instituției, după cum indică programul evenimentului:
Joi, 11 noiembrie 2021 - ZIUA ARTELOR VIZUALE
Ora 17.00 - Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
- Deschiderea oficială a Simpozionului Naţional de Estetică, ediţia a XXVI-a
- Expoziție de pictură, sculptură, grafică, fotografie „Călătorii în timp”; prezintă: prof. univ. dr. Petru Bejan
- Partener: Chromatique Photo Studio & Art Gallery
- Prezentarea celor mai recente apariții editoriale ale Centrului de Cultură „George Apostu”: revista „Vitraliu” (nr. 55); albumul de artă „Dragoș Pătrașcu – Athanor”
Vineri, 12 noiembrie 2021 - ZIUA INTERFERENȚELOR ARTISTICE (online)
SPECTACOLUL LUMII – ESTUL ÎNTÂLNEȘTE ESTUL
concept artistic realizat de Gheorghe Geo Popa
cu:
Andrei Kivu (Franța) – violoncel
Ali Asghar Rahimi (Iran) – tanbour, voce
Călin Grigoriu – chitară clasică
Gabriel Scalschi – coregraf
Andra Romașcanu – coregraf
producție video prezentată pe pagina de facebook a Centrului, la adresa www.facebook.com/centruldeculturageorgeapostubacau/, disponibilă pentru vizionare timp de 24 de ore;
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021 - ZIUA DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI (online)
„America de-Acasă”, spectacol susținut la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești (23 septembrie 2021); filmul acestui spectacol va fi difuzat pe pagina de facebook a Centrului, la adresa www.facebook.com/centruldeculturageorgeapostubacau/, disponibil pentru vizionare timp de 24 de ore, marcând astfel aniversarea Zilei Dramaturgiei Românești.
Vă invităm, așadar, să luați parte la o călătorie spirituală prin lumea culorilor purificatoare de tot balastul cotidian, prin galaxia sunetelor abilitate să ne apropie de Creator, prin universul cuvintelor, pentru a ne reaminti de unde a început povestea fiecăruia dintre noi.
Parteneri media: Radio România Actualități, EuroTV, Radio România Iași, Radio Moldova, TVR Iași, Deșteptarea.
Pentru anul 2021, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „IDENTITATE ȘI DIVERSITATE – FERESTRE DESCHISE”.