Vineri, 18 martie 2022, începând cu ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu” pune în scenă un nou Spectacol al cărții, primul din stagiunea anului în curs, intitulat „eu scriu ca să generez existență”. Cu același respect pentru personalitățile vieții culturale locale, cu dorința de a omagia opera și creația lor, cu venerație pentru Artă, Cuvânt și Adevăr, Centrul pregătește pentru toți cei care mai cred în frumusețea lumii și în virtuțile umanității un adevărat kit (cultural) de supraviețuire. Atât timp cât lumea pare să-și fi rătăcit busola spre Pace și drumul spre propria sa umanitate, prezentul are mare nevoie de astfel de „instrumente”, de astfel de „soluții”; cu atât mai mult cu cât ele (încă) ne sunt la îndemână. Vă vor convinge de simplitatea acestui adevăr invitații de seamă ai Centrului, onorați și nerăbdători să-și asume „misiunea specială” de protecție a îngrijitorului de Cuvinte alese, dar și culese, protagonistul principal al Spectacolului, poetul Ion Tudor Iovian: pianista Ozana Kalmuski-Zarea, director adjunct al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, actrița Eliza Noemi Judeu, universitarul, cronicarul literar și apreciatul animator cultural Adrian Jicu, și, nu în ultimul rând, actorul Gheorghe Geo Popa, asumând, ca de fiecare dată, atât producția cât și întregul concept artistic.

„eu scriu ca să generez existență” (Ed. Junimea, Iași, 2022) este cel mai recent volum de poezii semnat de cunoscutul și apreciatul poet băcăuan, o antologie de texte reprezentative din creația poetică ioviană, Credo-ul său poetic, manifestul său literar la capătul căruia, seduși de fermitatea convingerilor sale, dar și de sinceritatea cu care ne vorbește despre temerile sale, redescoperim un adevăr atât de simplu, un adevăr aflat la îndemâna oricărui creștin, un adevăr vechi de mii de ani, ilustrat atât de bine de Evanghelia după Ioan: „Întruʼ nceput era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul Dumnezeu era. Acesta era dintruʼ nceput la Dumnezeu; toate printrʼ Însul sʼ au făcut și fără El nimic nu sʼ a făcut din ceea ce sʼ a făcut. Viaţa era întrʼ Însul, și viaţa era lumina oamenilor; și lumina întru întuneric luminează și întunericul nu a cuprins-o. Fost-a om trimis de la Dumnezeu; numele lui era Ioan” … „Ion Tudor Iov(ian) nu doar crede în capacitatea poeziei de a ne transfigura, ci și în forța ei demiurgică” (Adrian Jicu).

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și Viitor – Paradigme ale Ființării”.