„Dialoguri la masa tăcerii”

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Centrul a organizat vineri, 18 februarie 2022, un nou eveniment cultural consacrat celui care a fost „profetul artei moderne”, celui care, pentru prima dată în istoria sculpturii universale, „a transformat anticul în modern” (Le Douanier Rousseau), a celui care în 1927 i-a învățat pe americani că lucrările nonfigurative fac parte din categoria operelor de artă.

Invitați au fost elevi de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, coordonați de prof. Mădălina-Alexandra Șolot. Moderatorul întâlnirii, directorul instituției, Gheorghe Geo Popa, a vorbit despre importanța cunoașterii și promovării personalităților culturii naționale, contextualizând istoric biografia marelui sculptor născut la Hobița, cu referiri importante la curentele culturale dominante de sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

O interesantă expunere despre cea mai valoroasă lucrare brâncușiană din România, respectiv Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu dedicat eroilor români din Primul Război Mondial, a fost realizată de prof. dr. Alin Sebastian Popa.

Punctul central al întâlnirii a fost dat de vizionarea filmului documentar intitulat „Brâncuși sau școala de a privi”, o coproducție româno-franco-belgiană, realizată în anul 1972, în regia lui Jean Pradinas.

Colocviul declanșat ad-hoc după vizionarea filmului a demonstrat că astăzi există tineri studioși în România, preocupați de valorile și reperele culturii naționale, că există o mare nevoie de dialog între generații pentru ca cei tineri să-și definească propria lor identitate cultural-națională.

Mulțumiri Colegiului Național de Artă „George Apostu”, partener tradițional al Centrului, doamnei director Dana Bîrzu și doamnei prof. coordonator Mădălina-Alexandra Șolot.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și Viitor – Paradigme ale Ființării”.