Centrul de Cultură „George Apostu”, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic din Bacău, alături de Comunitatea Evreilor din Bacău, a organizat, în data de 27 ianuarie 2023, un eveniment dedicat comemorării victimelor Holocaustului, intitulat „Împreună pentru neuitare”. În deschiderea programului, subliniind importanța omagierii celor care au avut de suferit în perioada regimurilor totalitare de extrema dreaptă și a necesității cultivării memoriei acestora, au luat cuvântul domnul William J. O’Connor, atașatul cultural al Ambasadei SUA la București, și Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului.

În cadrul Conferinței Naționale cu același titlu, au susținut alocuțiuni pline de sens și extrem de relevante pentru acest moment comemorativ, invitații speciali ai organizatorilor – prof. univ. dr. Florin Müller, Universitatea din București – „Antisemitismul în România secolului al XX-lea – repere istorice, ideologice și culturale”, conf. univ. dr. Felicia Waldman, Universitatea din București – „Importanța memorializării Holocaustului”, conf. univ. dr. Cristian Pușcaș, Universitatea din Oradea – „Emanciparea evreilor orădeni. Societate, arta, arhitectura în prima jumătate a secolului al XX-lea”, Hainrich Brif, președintele Comunității Evreilor din Bacău – „Jurnal de ghetou”, Fanny Kaltman – „Drepți între popoare” și Doru Tănase, președintele Asociației Europene a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. De asemenea, o foarte utilă introducere în tema antisemitismului din România a fost realizată de prof. dr. Alin Sebastian Popa.

Cu această ocazie, au fost expuse 46 de desene pe tema conferinței, ale elevilor de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”.

Programul evenimentului a beneficiat și de momente artistice remarcabile, prin intermediul prestațiilor excepționale semnate de actrița Maia Morgenstern, „Evrei, treceți Nistrul!”, de Sonia Palty (fragmente), și de elevii Mihnea Berilă și Darius Zorilă, coordonați de prof. Cornelia Zurita Villafranca, de la Colegiul de Artă „George Apostu”, cu interpretări pianistice care au încântat publicul participant.