În perioada 14-18 iunie 2021, Centrul a organizat proiectul cultural „Laboratorul de Arta Actorului” coordonat de regizorul Victor Ioan Frunză. Proiectul teatral face parte din Programul de Rezidențe Artistice „Albastru” și se desfășoară în cadrul Studioului de Cercetare, Inovare și Practică Teatrală (S.C.I.P.T) care cuprinde workshop-uri, laboratoare, mese rotunde ce însumează activitatea experimentală de studio.
Pentru atelierele de lucru din cadrul laboratorului, regizorul coordonator a selectat patru schițe ale dramaturgului-filozof Dumitru Solomon, din volumul „Măști contemporane” (1970): Apa, Orient Expres, Pinacle, Vânzări-Cumpărări. Etapele de lucru au inclus logica povestirii, rostirea scenică și interpretarea de proximitate.
Au participat 12 actori, majoritatea de la Teatrul Municipal Bacovia: Eliza Noemi Judeu, Bianca Babașa, Vlad Nicolici, Tudor Hurmuz, Valentin Braniște, Ștefan Huluba, Bogdan Matei, Minodora Broscoi, Florina Găzdaru, Bogdan Buzdugan. Acestora li s-a alăturat Ecaterina Lupu, actor colaborator la Teatrul de Stat Constanța și Alexandru Gușă, masterand al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, colaborator al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Evenimentul de închidere a laboratorului a avut loc vineri, 18 iunie 2021, prin reprezentarea scenică a celor patru schițe selecționate în proiect, punându-se în valoare talentul actoricesc și măiestria directorului scenic. A fost o demonstrație a artei actorului care instituie spațiul, transcende textul și face ca personaje aparent abstracte să pară firești. Chiar această geometrie ascunsă a textului nonfigurativ, neverosimil, adus în scenă de actori, a deschis un dialog incitant între publicul prezent și participanți.
„Laboratorul de Arta Actorului” 2021 se constituie ca un program pilot pentru ceea ce va deveni, sperăm, un program cultural permanent la care vor fi invitați să participe nume mari ale vieții cultural-teatrale, regizori, scenografi, coregrafi, muzicieni din România și din lume.