Începând din anul 1999, la propunerea UNESCO, în semn de recunoaștere a importantei contribuții adusă de poeții lumii la îmbogățirea culturii și spiritualității universale, data de 21 martie a fost declarată Ziua Internațională a Poeziei – „singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită” (Nichita Stănescu). O decizie firească, o decizie necesară, menită a ne reaminti faptul că, în momentele noastre de singurătate, atunci când măștile devin inutile iar marile nevoi ale sufletului nu mai pot fi ocolite, singurul limbaj în care poți încerca să exprimi propriul adevăr este limbajul poetic; dincolo de știință, dincolo de religie, dincolo de timp, în atelierele clandestine ale ființei, toate căutările, toate dorințele și spaimele noastre își vor găsi răspunsurile în tainicul limbaj poetic bine încifrat în genomul nostru emoțional, singurul capabil să traducă invizibilul în sensibil.

Adăugând acestor sensuri motivaționale dorința de a promova opera poetică de anvergură națională a unor apreciați autori locali, Centrul de Cultură „George Apostu” vă invită în data de 21 martie 2023 să ne fiți alături pentru a celebra împreună Ziua Internațională a Poeziei.

Programul zilei, care va debuta la ora 17.00 în sala de expoziții a Muzeului de artă contemporană „George Apostu”, îi are ca invitați pe Dan Petrușcă, poet, eseist și scriitor ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, și pe elevii Colegiului Național de Artă „George Apostu”, de la specializarea Arte Plastice, secția grafică: Carp Emanuela, Zugrăvel Rebeca, Brezeanu Daria, Vieru Milena, Cucu Teodora, Văcaru Mădălina, Tiron Maria Ioana, Spătaru Maria Denisa, Derveș Ștefana, Dulhac Ioana, Lămășanu Mara, Ailincăi Maxim Karina, Tasinato Melissa, coordonați și selectați de prof. Luminița Radu în cadrul proiectului educațional cultural-artistic „Gravura – vocație și meserie”. Finalul acestui proiect, derulat încă de anul trecut la Centrul de Cultură „George Apostu”, va lua forma unei Expoziții de pictură intitulate „Poezia culorii. Culorile poeziei”, care va fi vernisată în data de 21 martie.

Programul va fi întregit muzical de un recital instrumental susținut de elevii Daria Maria Popescu și Serafim Gora Gioacăș de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” coordonați de prof. Lenuța Potop; profesor corepetitor Elvis Condrea, pian.

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.