„Nulla dies sine linea”

Ce anume și, mai ales, cât mai citește tânăra generație, despre care toată lumea spune că a pierdut obiceiul lecturii? Citim exclusiv pentru noi, ca o formă de egoism intelectual și infatuare scorțos academică, sau întrezărim și generoasele beneficii socio-comunitare, care privilegiază adevăratele virtuți în numele cărora chiar merită să trăim? Care (mai) sunt preferințele de lectură ale tinerilor băcăuani în prezent? Era necesară instituirea unei noi sărbători naționale sau cei care au adoptat propunerea parlamentarilor inițiatori sunt total defazați de realitate, ei neștiind faptul că, pentru mulți dintre noi, actul lecturii face parte din obiceiurile noastre firești, zilnice, diurne și nocturne, un exercițiu obligatoriu ce întreține sănătatea noastră mentală, nu doar din perspectiva proceselor cognitive, ci, în special, din dorința de a evada din realitatea imundă a lumii în care trăim?

Întrebări formulate în cadrul evenimentului cultural, organizat în data de 15 februarie 2022, de Centrul de Cultură „George Apostu”, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, ce au primit răspunsuri extrem de inteligente și neașteptat de bine argumentate, formulate de către elevii băcăuani ce activează la Cercul de Jurnalism din cadrul Palatului Copiilor din Bacău.

Reverențe speciale adresate prof. Laura Huiban, coordonatorul Cercului de Jurnalism, pentru că ne-a permis să ascultăm opiniile acestor fermecători reprezentanți ai tinerei generații – ferme, argumentate și lipsite de lamentările ce împovărează retorica „oamenilor mari” – pentru vocile lor calde, ce au dat glas opțiunilor de lectură, dincolo de care am surprins preocupări pentru teme de o actualitate arzătoare și, nu în ultimul rând, pentru zâmbetele și privirile lor inteligente, în care am întrezărit speranța că viitorul nostru, împreună, ar putea să fie unul luminos; tocmai pentru că citim, pentru că vorbim despre experiențele noastre de lectură, pentru că ne întâlnim și tot acest context a generat o stare de bine, de frumos.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și Viitor – Paradigme ale Ființării”.